Politika

Bundalo: Precizirati odbredbu koja tretira pravo na porodičnu penziju

Poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske Perica Bundalo rekao je danas da je u Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju potrebno izmijeniti odredbu koja uređuje pravo na porodičnu penziju, jer je neprecizna.

Bundalo: Precizirati odbredbu koja tretira pravo na porodičnu penziju
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Bundalo je rekao da je potrebno izmijeniti član 69. ovog zakona, kojim pravo na porodičnu penziju imaju članovi porodice umrlog osiguranika koji je na dan smrti ispunjavao uslove za invalidsku penziju i članovi porodice umrlog korisnika starosne ili invalidske penzije.

Predloženom izmjenom, rekao je Bundalo, pravo na porodičnu penziju imali bi članovi porodice umrlog osiguranika koji je na dan smrti ispunjavao uslove za starosnu ili invalidsku penziju i članovi porodice umrlog osiguranika starosne ili invalidske penzije.

On je naveo da je aktuelna odredba neprecizna i već je u dosadašnjoj primjeni, kako kaže, dovela do nemogućnosti ostvarivanja stečenih prava, nejednakosti, nepravde i posljedica materijalne, socijalne i svake druge prirode za pojedince i čitave porodice.

Bundalo je naveo da riječi “korisnika starosne” praktično postavljaju dva kumulativna uslova tj. da bi neko ostvario pravo na porodičnu penziju, osim činjenice da je umrli osiguranik stekao uslove za istu, morao je postati i korisnik takve penzije.

– Ovakva, važeća odredba se odnosi samo na starosne, ne i na invalidske penzije, što takođe dovodi do neravnopravnosti i nejednakosti pred zakonom – rekao je Bundalo obrazlažući Prijelog zakona o imjeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Bundalo je naveo da u praksi postoji ne mali broj slučajeva, koji se odnose na lica koja su ispunila uslove za starosnu penziju, ali nisu postali korisnici iz više razloga, uglavnom zbog smrti u intervalu od sticanja prava do podnošenja zahtjeva Fondu za utvrđivanje prava korištenja penzije i dobijanja rješenja.

– Osiguranik, u tom slučaju, nije formalno postao korisnik penzije, a ispunio je uslove za to – kaže Bundalo.

Šef Kluba poslanika SNSD Igor Žunić rekao je da će se u zakonsko rješenje pretočiti jedno životno pitanje sa kojima se građani Republike Srpske mogu suočiti.

– To nije česta pojava, ali uveliko utiče na sve one građane koji se nađu u ovakovoj situaciji. Dali smo podršku ovom rješenju i kao Klub poslanika, ali i kao skupštinska većina – rekao je Žunić tokom rasprave.

Narodni poslanici razmotri su predloženo zakonsko rješenje.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu