Biznis

BURA NA BERZAMA Dolar tone još dublje

Dolar potonuo danas još dublje prema evru, pošto je ojačao apetit investitora za rizičnijim valutama nakon odluke Predstavničkog doma o povećanju novčane pomoći građanima sa 600 na 2.000 dolara.

BURA NA BERZAMA Dolar tone još dublje
FOTO: KIMIMASA MAYAMA /EPA

Dolar je pao za 0,35 posto prema korpi rivalskih valuta na 89,92 poena, što je neznatno iznad dvoipogodišnjeg najnižeg nivoa od 89,72 boda, zabilježenog 17. decembra, prenosi Rojters.

Investitori se klade da će američka valuta nastaviti da slabi, jer očekuju da Federalne rezerve u budućem periodu drže kamatne stope blizu nule i da će se američka privreda mučiti sa oporavkom od blokada povezanih sa širenjem pandemije kovid-19. Od početka ove godine, dolar je pao za više od 6,0 procenata.

Prema kanadskom dolaru, američka valuta je skliznula za 0,4 odsto, na 1,2977 kanadskih dolara.

Evro je je porastao prema američkom dolaru za 0,4 procenta, na 1,22265 dolara, pri čemu je u jednom momentu tokom trgovanja dostigao nivo od čak 1,2274 dolara, najviši od aprila 2018.

Jedinstvena valuta evrozone podršku crpi i iz sporazuma o trgovini između Britanije i Evropske unije poslije Bregzita koji je postignut prošle nedelje, i mada on nije sveobuhvatan, njime se izbegao štetan ishod “razvoda” bez dogovora.

Britanska funta je porasla danas za 0,28 odsto, na 1,3696 dolara, nakon dvodnevnog pada. Ovog mjeseca je zabilježila čak nivo od 1,3625 dolara, najviši od maja 2018, ali su investitori, nakon postizanja trgovinskog dogovora o Bregzitu, pohrlili da realizuju zaradu od ulaganja u britansku valutu.

Bitkoin je pao za 1,17 posto, na 26.720 dolara, nakon skoka proteklog vikenda na rekordnih 28.378 dolara.

Treća najveća svjetska kriptovaluta, XRP, izgibila je više od petine vrednosti spustivši se na najniži nivo od jula, poslije saopštenja glavne američke berze virtuelnog novca, Koinbejz (Coinbase), da će obustaviti trgovanje XRP-om.

Ovaj potez je uslijedio nakon što su američki regulatori optužili Ripl, blokčejn kompaniju povezanu sa XRP-om, za nuđenje na podaju neregistrovanih hartija od vrijednosti u iznosu od 1,3 milijarde dolara. Ripl je negirao te optužbe.

Prihvati notifikacije