Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Bure bez dna

Kolumne
Autor:

Foto: RAS Srbija

Kako namaknuti još 10 miliona KM godišnje Fondu zdravstvenog osiguranja RS, kako bi se ojačala zdravstvena kasa i bar djelimično pokrila rata za kredit uzet prošle godine, baš uoči izbora? Tako što će se ograničiti marža za nabavku medicinskog materijala, te uzeti pet odsto od svake polise za autoosiguranje, kao avans za liječenje žrtava saobraćajnih nesreća.

Inicijativu za ove mjere nije uputio ni Fond, ni javne zdravstvene ustanove, niti neko strukovno udruženje medicinara, nego – SNSD. Tek da se zna ko kosi, a ko vodu nosi!

Neće se ni marka uzeti iz džepova građana, poručili su samouvjereno iz SNSD. Da li je baš tako? Ili na kraju, okreni obrni, svaki ceh plate građani?

Osiguravajuće kuće u RS, kojima je autoosiguranje najprodavaniji proizvod, sa zebnjom iščekuju najavljenu liberalizaciju tržišta. Ako im zakon nametne pet odsto izdvajanja za Fond, one će, tržišno-liberalsitički, bar za toliko poskupjeti premije, koje plaćaju građani prilikom registracije vozila.

Sa dobavljačima medicinskog materijala stvar je malo komplikovanija. Baš zato se najavljuju pregovori o stepenu ograničavanja marži. A šta ako trgovci nisu spremni da popuste ni za procenat? Ako procijene da im se, bez debelih zarada koje, tvrde poznavaoci prilika, služe, između ostalog, i za podmićivanje, uopšte ne isplati poslovati? Šta ako bolnice ostanu bez zavoja, gaza i šprica, jer se na tender za njihovu nabavku ne javi niko? Čime će se liječiti građani, koji plaćaju zdravstveno osiguranje?

Na kraju, da li je stvar u 10 miliona, što je tek dva i po odsto od godišnjeg budžeta Fonda i tek jedan odsto od ukupnih dugova u zdravstvenom sistemu Republike Srpske?

Kako reče bivši ministar zdravlja iz opozicionog SDS, „uzalud je dosipati vodu u šuplje bure, treba prvo začepiti rupe“. Ali, ništa od toga. Takav se posao glavnim majstorima, koji i bure nadgledaju i vodu nose, uopšte ne isplati. Naprotiv.

 

 

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO