Regioni

BURNO NA SJEDNICI SO ISTOČNA ILIDŽA Smijenjeni direktori tri javna preduzeća

Na današnjoj trećoj posebnoj sjednici Skupštine opštine Istočna Ilidža nova skupštinska većina je smijenila v.d. direktora JKP „Komil“ d.o.o. Istočna Ilidža, Milana Tošića i članove Nadzornog odbora, kao i v.d. direktora JP „Autobuska stanica Istočno Sarajevo“ d.o.o Istočna Ilidža, Borislava Kenjića i Nadzorni odbor.

BURNO NA SJEDNICI SO ISTOČNA ILIDŽA Smijenjeni direktori tri javna preduzeća
FOTO: MARIANA Đ. REGOJE/RAS SRBIJA

Smijenjen je i v.d. direktora JZU Doma zdravlja Istočno Sarajevo, Tijana Gavrić-Mičić, na čije mjesto je imenovan Danko Vasiljević, odbornik SP u SO Istočna Ilidža.

Odbornici SDS i PDP napustili su treću posebnu sjednicu lokalnog parlamenta koja je održana nakon nastavka redovne sjednice, jer, kako su istakli, nisu željeli da svojim prisustvom daju legitimitet sjednici.

Načelnik opštine Istočna Ilidža, Marinko Božović najavio je i sudske tužbe zbog, kako je rekao, kršenja zakonskih procedura i Poslovnika o radu Skupštine opštine.

Foto: Mariana Đ. Regoje/RAS Srbija
Foto: Mariana Đ. Regoje/RAS Srbija

Božović je istakao da je jučerašnja vijest o tome da je dosadašnji predsjednik Skupštine opštine, Rade Ćosović, nezakonito pečat Skupštine opštine Istočna Ilidža, odnio kući „notorna laž“.

Po zakonu član 47. i 48. Zakona o lokalnoj samoupravi se kaže da se u roku od osam dana od razriješenja, odnosno imenovanja novog predsjednika Skupštine vrši primopredaja u prisustvu komisije za primopredaju. Tada stari predsjednik predaje novom sve ono što je zadužio, između ostalog i pečat – rekao je Božović.

On dodaje da do tada pečat stoji u sefu u službenim prostorijama.

Foto: Mariana Đ. Regoje/RAS Srbija
Foto: Mariana Đ. Regoje/RAS Srbija

– Ovakvim klevetama se opštini Istočna Ilidža nanosi ogromna šteta, jer je u ovoj Skupštini u prethodnom periodu bio izuzetno visok stepen demokratije i koja je radila po zakonu, u skladu sa Poslovnikom, zakonom o lokalnoj samoupravi i Statutom opštine Istočna Ilidža – rekao je Božović.

On dodaje da je ministarka Rešić juče davala uzjave vezano za pečat, ne pitajući nikoga iz opštine Istočna Ilidža šta je stvarna istina.

Božović ističe da će sve odluke donesene na današnjoj posebnoj sjednici biti oborene zato što nisu u skladu sa Poslovnikom.

– Da bi odluka stupila na snagu danom donošenja potrebno je da se izvrše određeni zakonom propisani uslovi i donesu određene odluke. Elementarno neznanje ljudi koji 12 godina sjede u Skupštini opštine kao odbornici i obavljaju neke funkcije je za mene u ovom momentu poražavajuća – kaže Božović.

Predsjednik Skupštine opštine Istočna Ilidža Zoran Trapara izjavio je da načelnik ima pravo da iznese svoje mišljenje, ali da će sud donijeti konačnu odluku ko je u pravu, podsjećajući da ni 15 dana od promjene skupštinske većine nije izvršena primopredaja između starog i novog rukovodstva.

– Prema Ministarstvu lokalne uprave i samouprave Republike Srpske, ja sam predsjednik, a Vladimir Ćosović potpredsjednik Skupštine opštine – istakao je Trapara.

Prethodno je danas održan nastavak 23. redovne sjednice SO Istočna Ilidža koju je obilježilo skidanje sa Dnevnog reda svih tačaka koje se odnose na budžet Istočne Ilidže čime je, kako ističe načelnik opštine, direktno ugrožena realizacija ranije započetih projekata.

Odbornici SNSD su današnjim skidanjem ovih tačaka sa Dnevnog reda blokirali i projekat izgradnje Srednje škole na području ove lokalne zajednice, o čemu su ranije dogovor postigli načelnik opštine Marinko Božović i srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Načelnik opštine Istočna Ilidža, Marinko Božović izjavio je da je danas blokiran veliki broj važnih projekata, koje je opštinska vlast ranije dogovorila.

Foto: Mariana Đ. Regoje/RAS Srbija
Foto: Mariana Đ. Regoje/RAS Srbija

– Tačke su danas skinute sa Dnevnog reda na nezakonit način, jer sam ih mogao skinuti ja, kao predlagač, a oni, nikako – rekao je Božović i dodao da je materijal poslat u skupštinsku proceduru sedam dana prije 4. oktobra kada je održan početak ove sjednice Skupštine, te smatra da je to sasvim dovoljno vremena da se materijal pročita.

– Iako je od 4. oktobra do danas prošlo 12 dana, ni to nije bilo dovoljno vremena odbornicima skupštinske većine da pročitaju materijale i nađu sve ono što ih interesuje – kaže Božović i ističe da se ovdje radi o opstrukciji rada načelnika opštine.

Božović poziva odbornike nove skupštinske većine da rade u korist građana Istočne Ilidže koji su ih birali.

Šef Kluba odbornika SNSD Nebojša Šešlija izjavio je da je dosadašnja skupštinska većina kršila razne zakone, te da je nova skupštinska većina vratila na dodatno usaglašavanje određeni broj tačaka da ne bi nastavili raditi mimo zakona.

– Spremni smo da na prvoj narednoj sjednici, kada utvrdimo sve, usvojimo sve pomenute odluke – rekao je Šešlija.