Politika

Burno u Predstavničkom domu: Magazinović poslanike iz Srpske poredio sa vozačem koji prolazi kroz crveno

Hrvatski poslanici pojavili su se na sjednici Predstavničkog doma BiH, ali je šef Kluba poslanika HDZ, Nikola Lovrinović, žestoko kritikova zasijedanje bez prisustva srpskih poslanika iz Republike Srpske.

Burno u Predstavničkom domu: Magazinović poslanike iz Srpske poredio sa vozačem koji prolazi kroz crveno
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Lovrinović je rekao: „Da nije Osmanovića, mi bi ovdje imali drugi federalni parlament“.

Adil Osmanović je poslanik SDA iz RS i jedini je iz Srpske koji je otišao na sjednicu.

-Na današnjem Kolegijumu je moj prijedlog bio da ponovo odgodimo sjednicu. Ako se ovako nastavi, moraćemo se kao klub oglasiti u narednom periodu. Ovo se ne može završti ovdje, moramo naći odgovor, moramo raditi kao Predstavnički dom BiH. Neprihvatljivo je da se neke stvari rade ovde, a jasno nam je da se ništa ne može završiti ovdje – rekao je Lovrinović na početku sjednice.

FOTO: N1
FOTO: N1
Nikola Lovrinović

On je poručio da se „puno toga nakupilo“, a da je odluka visokog predstavnika o nametanju izmjena Krivičnog zakona BiH bila samo vrhunac ledenog brijega.

Pročitajte još

-Jednom moramo stati i kazati gdje smo i šta smo. Ako jedan dio kolega želi da ima drugačiju državu i Ustav, nemam ništa protiv, izvolite, ima procedura, dajte da je promijenimo. Do tada moramo poštovati da je ovo država konstitutivnih naroda, da Parlament ima dva doma. Ne možemo se preglasavati, a pogotovo stranke koje čine parlamentarnu većinu. Ovo je vrhunac najveće političke krize u BiH. Volio bih da danas prekinemo zasijedanje – rekao je Lovrinović.

Reagovao je poslanik SDP BiH, Saša Magazinović, koji smatra da PS BiH nije napravila problem i da nije dužna ni da ga rješava.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Saša Magazinović

-Ono što mi možemo da uradimo jeste da izvršavano svoje radne obaveze. Nemam ništa protiv da razgovaramo sa kolegama koji nisu na radnom mjestu, ali neka se vrate u salu. Ali, da ja nekoga ganjam po kafanama i kancelarijama, ne pada mi na pamet. Obrnuli smo teze. Sada smo mi krivi koji dolazimo na posao, a oni koji mimo svake procedure bojkotuju obaveze, mi treba da skaćemo oko njih. To je kao da vozač stalno prolazi kroz crveno svjetlo, ali mi nećemo vozača da naučimo pravilima, nego ćemo se popeti gore, nabaciti vreću preko semafora, da bi izgledalo pristojnije kada on prođe – rekao je Magazinović.

Pomenuti Adil Osmanović, u ime Kluba SDA, izjavio je da je sjednica već jednom odgođena i da u međuvremenu nije bilo nikakvih pomaka u rješavanju aktuelne političke krize u BiH.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

-Gdje ćemo mi to voditi raspravu ako ne u institucijama BiH? Ovdje smo danas trebali imati raspravu o političkoj krizi i odrediti se o tome. Niko nije rekao da nije spreman razgovarati, ali morate imati drugu stranu koja nudi određene prijedloge. Prema tome, na nama je da pokažemo javnosti da mi činimo sve kao PD da otkočimo, da nema blokade u institucijama. Tamo gdje nemamo taj kapacitet, očekujemo da reaguje OHR. Oni su donijeli odluku o izmjeni Krivičnog zakona i oni bi trebali povući određene poteze – rekao je Osmanović.

Prihvati notifikacije