Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Čadež: Interes investitora iz Emirata za kompanije iz Srbije

Biznis
Autor:

Foto Shutterstock

Predsjednik Privredne komore Srbije /PKS/ Marko Čadež izjavio je da su investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata /UAE/ iskazali veliki interes za ulaganje u visokotehnološke, brzorastuće srpske kompanije, te najavio otvaranje kancelarije PKS-a u komori Dubaija.

Čadež je najavio skoro otvaranje kancelarije i dolazak u Beograd velike privredne delegacije Dubaija, saopšteno je iz PKS.

On smatra da je to najbolji odgovor na ponudu PKS-a da se povezuje sa emiratskim kompanijama radi unapređenja bilateralne saradnje, posebno daljeg razvoja proizvoda i rješenja srpske IT industrije.

Čadež je na današnjem poslovnom skupu u organizaciji Privredne komore Dubaija, na čiji je poziv srpska državno-privredna delegacija otputovala u Emirate, predstavio uslove poslovanja u Srbiji pred oko 30 velikih emiratskih kompanija, a poseban akcenat je stavljen na potencijale IT kompanija i procese digitalizacije srpske privrede.

– Osim jačanja veza sa privredom Emirata u tradicionalnim sektorima, Srbija je kompanijama UAE ponudila i najbolje proizvode rastuće IT industrije, kao što su rešenja naših inovativnih kompanija za e-zdravstvo, digitalnu poljoprivredu, upravljanje energetskim sistemima, ekologiju i unapređenje finansijskog sektora – rekao je Čadež.

Prema njegovim riječima, mogućnosti za saradnju i plasman srpskih IT rješenja postoje, prije svega, u oblastima informacione bezbjednosti, automatizacije kontrolnih mehanizama u energetskom sektoru (embedid softveri) i funkcionisanja pametnih gradova.

Čadež se sastao i sa predsjednikom Privredne komore Dubaija Hamadom Mubarakom Buamimom, sa kojim je razgovarao o mogućnostima jačanja bilateralnih veza poslovnih zajednica dvije zemlje.

– Komora Dubaija ustupila nam je prostorije i kompletnu infrastrukturu za otvaranje kancelarije PKS, uz pokriće troškova njenog funkcionisanja. Već u naredna dva mjeseca izabraćemo našeg predstavnika iz redova oko deset hiljada poslovnih ljudi iz Srbije koji žive i rade u UAE – rekao je Čadež.

Čadež je ocijenio da su trgovinska razmjena od 184 miliona dolara u prošloj godini, kao i ukupna dosadašnja privredna saradnja Srbije i UAE, uprkos rastu investicija iz Emirata u Srbiji, daleko ispod realnih mogućnosti.

– Zajednički stav je da gotovo sve privredne grane nose potencijal za veću trgovinsku i investicionu saradnju i zajedničke projekte – od agrobiznisa, preko energetike i ekologije, odbrambene i avio industrije, građevinarstva, saobraćaja, turizma i zdravstva do sektora informacionih tehnologija u kome je probuđen obostrani interes privrednika za povezivanje – rekao je Čadež.

On je najavio da će se Srbija sljedeće godine predstaviti na velikom nacionalnom štandu u okviru svjetske izložbe “Ekspo Dubai 2020” čija je tema digitalizacija, a moto “Povezivanje umova, stvaranje budućnosti”.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO