Svijet

ČAK 20 MILIJARDI EVRA Italija priprema novi paket mjera pomoći

Vlada Italije priprema paket mjera pomoći u iznosu od 20 milijardi evra, kojima će biti uvedene poreske olakšice za porodice i dodatna sredstva za automobilsku industriju, lokalne vlasti i radnike privremeno proglašene tehnološkim viškom, potvrdili su zvaničnici za Rojters.

ČAK 20 MILIJARDI EVRA Italija priprema novi paket mjera pomoći
Foto: Andrea Merola/EPA

Dodatna sredstva za pomoć ekonomiji biće obezbjeđena novim pozajmicama koje će budžetski deficit dovesti na oko 11,6 odsto bruto domaćeg proizvoda, umjesto 10,4 odsto, koliko je bilo najavljeno u aprilu.

Nešto manje od jedne milijarde evra biće iskorišćeno za osnaživanje trenutnih inicijativa u cilju podsticanja prodaje automobila, električnih automobila i hibridnih vozila, naveo je izvor koji je želio da ostane anoniman.

Dodatnih 10 milijardi evra biće izdvojeno za program radnika privremeno proglašenih tehnološkim viškom, kako bi se firmama pomoglo da ne otpuštaju radnike.

Vlada će privremeno produžiti vanredne mjere koje su trenutno na snazi i koje će važiti još 18 nedjelja najviše, u zavisnosti od toga o čemu je riječ. Kompanije koje su u prvoj polovini 2020. godine pretrpele najveće gubitke zbog mjera karantina imaće prava da zatraže dodatnu pomoć.

Podrška je najavljena i za lokalne vlasti koje su pretrpile gubitak prihoda od poreza za vrijeme dok su na snazi bile mjere karantina.

Rim će takođe produžiti zabranu na otpuštanje radnika prije isteka trenutnog roka koji je najavljen za sredinu avgusta.

Osim toga, vlada je najavila pomoć u ukupnom iznosu od 180 milijardi evra, a do sada je za pomoć porodicama i kompanijama izdvojeno 75 milijardi evra.

Paket mjera još nije konačan i eventualne promjene su moguće. Ukoliko obezbijedi podršku parlamenta, vlada bi ove mjere trebalo da odobri početkom avgusta.