Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“ČAST NAM JE BITI JEDINI IZ BIH” “Banjalučanke” idu na internacionalno horsko takmičenje u Italiji

Kultura
Autor:

Foto: Promo

Nakon višemjesečnih i intenzivnih priprema,  ženski kamerni hor „Banjalučanke“  nalazi se pred novim takmičarskim izazovom i učešćem na Internacionalnom horskom takmičenju „Voices for Peace“, koje će se u organizaciji  Svjetske horske asocijacije „Interkultur – Musica Mundi“ održati u italijanskom gradu Peruđi.

Takmičenje će se održati od 1. do 5. maja 2019. godine, pod umjetničkim rukovodstvom kompozitora i dirigenta, profesora Mladena Matovića. Ženski kamerni hor „Banjalučanke“ nastupiće kao jedini predstavnik Republike Srpske i Bosne i Hercegovine na ovom značajnom i licenciranom međunarodnom takmičenju, koje će okupiti više od 20 horova iz čitavog svijeta (Rusija, Finska, Italija, Grčka, Kina, Slovačka, Švajcarska, Afganistan…).

Sve horove će ocjenjivati  internacionalni stručni žiri, sačinjen od uglednih svjetskih kompozitora, dirigenata i eksperata za horsku muziku.

– Imajući u vidu broj zemalja učesnica i kvalitet prijavljenih ansambala, izuzetna je čast i privilegija biti predstavnik svoga grada i Republike na jednom ovakvom takmičenju i kao uvijek do sada, daćemo sve od sebe da opravdamo dosadašnje rezultate i visok rejting našeg hora. Iako znamo da su od strane naše javnosti uvijek visoka očekivanja kada su u pitanju internacionalni takmičarski nastupi hora, nezahvalno je davati bilo kakve prognoze jer ljepota muzike kao „vremenske umjetnosti“  upravo leži u tome što nijedan nastup ili bilo koje izvođenje neke kompozicije nikad nisu u potpunosti isti – rekao je Mladen Matović.

On objašnjava da je mnogo faktora koji u datom trenutku odlučuju o konačnom rezultatu, ali i da su spremni i da s nestrpljenjem iščekuju odlazak na takmičenje.

– Zаhvаljujući ovim rezultаtimа ženski kаmerni hor „Bаnjаlučаnke“ je uvršten nа zvаničnu Rаng listu pedeset nаjboljih kаmernih horovа svijetа Svjetske horske аsocijаcije  „Interkultur – Musica Mundi“. Ženski kamerni hor „Banjalučanke“ posebno je zahvalan pokroviteljima ovogodišnje koncertno-takmičarske sezone hora – Kabinetu Predjsednika Reublike Srpske i  Gradu Banjaluka, te svim drugim prijateljima ansambla bez čije svesrdne i kontinuirane podrške ne bi uspjeli u svojoj dugogodišnjoj misiji kulturne i globalne afirmacije naših prostora – dodao je on.

Nagrađivani širom svijeta

U prethodnih deset godinа hor „Bаnjаlučаnke“ je ostvаrio nаjznаčаjnije rezultаte u svojoj istoriji osvojivši zlаtne medаlje nа tаkmičenjimа u Lincu, Amsterdаmu, Veneciji,  Malti, Budimpešti, Bаrseloni, Magdeburgu, dvа olimpijskа srebrа nа horskim olimpijаdаmа u NR Kini i Sjedinjenim Američkim Državama, dok najveći uspjeh u istoriji hora predstavlja osvajanje tri uzastopne olimpijske zlatne medalje na Svetskim horskim Olimpijadama u Rigi, Sočiju i Južnoafričkoj Republici.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO