Politika

Čavara: Budućnost u BiH moguća jedino ako svi konstitutivni narodi imaju ista prava

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara rekao je da je BiH moguće sačuvati i graditi budućnost jedino ako se garantuje da svi konstitutivni narodi i svi stanovnici imaju jednaka prava.

Čavara: Budućnost u BiH moguća jedino ako svi konstitutivni narodi imaju ista prava
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U vezi sa izjavom Kristijana Šmita da je Željko Komšić za člana Predsjedništva BiH izabran dominantno glasovima Bošnjaka, Čavara kaže da se stvorila tolika buka samo zato što je rekao istinu.

– Otkrio je lopova u krađi. Najveća izborna prevara je da je Hrvatima ukraden član Predsjedništva. To je krađa, prevara. Vidjeli ste kolika je bila vika prvog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, makar po broju glasova, kako bi izbjegao priznati da je lopov. Tu postoje i pomagači koji su mu to omogućili – rekao je Čavara.

On je naveo da se to događa u trećem izbornom ciklusu – isto kao što je to i lažno predstavljanje, odnosno, oni koji se lažno predstave da su Hrvati da bi ušli u Dom naroda, iako nemaju nikakve veze sa ovim narodom.

– Nadam se da se bliži kraj trojanskih konja i lažnog predstavljanja – rekao je Čavara za Večernji list, izdanje za BiH.

Kada je riječ o izboru člana Predsjedništva BiH i delegata u Domu naroda, Čavara navodi da su za model koji će omogućiti ravnopravnost svakog konstitutivnog naroda i mogućnost da izabere svog legitimnog predstavnika.

Čavara je istakao da postoje određene naznake u međunarodnim krugovima da će krajem septembra biti pregovori o izmjenama Izbornog zakona na osnovu sprovođenja presuda Ustavnog suda i Suda iz Strazbura.

– Ti bi razgovori trebalo da traju mjesec kako bi se došlo do određenih rješenja koja bi mogla stabilizovati odnose u BiH. Nakon toga mogli bismo reći da imamo pravnu državu – dodao je Čavara.

Prihvati notifikacije