Politika

Čavara: Sastanak između HDZ BiH i SDA prilika je za novi iskorak

Dogovor i partnerstvo vodećih političkih stranaka koje su dobile povjerenje birača na izborima i za legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda izuzetno je važno za napredak i razvoj Federacije BiH i BiH, izjavio je Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ BiH i predsjednik FBiH uoči sastanka delegacija SDA i HDZ sutra u Mostaru.

Čavara: Sastanak između HDZ BiH i SDA prilika je za novi iskorak
FOTO: KLIX/RAS SRBIJA
Marinko Čavara

On kaže da su u HDZ svjesni da će se teško postići potpuni dogovor oko svih pitanja u BiH kojim bi sve strane bile zadovoljne, ali sastanak koji će se održati u ponedjeljak između HDZ BiH i SDA prilika je za novi iskorak.

Moramo nastaviti razgovore i intenzivirati ih jer je previše vremena izgubljeno. Godinu dana od izbora BiH nema novu vlast. Stoga, trebamo biti spremni i na dodatni kompromis i dogovor za rješenje prihvatljivo svima – smatra Čavara.

Izrazio je uvjerenje da će sastanak biti uspješan s konstruktivnim prijedlozima kojima će normalizirati odnose i biti korak bliže prema formiranju vlasti na državnoj i federalnoj razini.

– Izborom novog Savjeta ministara stvaramo uslove za napredak BiH, bolje odnose između naroda, napredak na evroatlantskom putu kao i provođenje Odluka Ustavnog suda odnosno usklađivanje Izbornog zakona s Ustavom BiH. Pravna država je apsolutni prioritet HDZ BiH kao i SDA BiH što podrazumijeva slobodne izbore i provođenje na takav način iskazane volje birača – naglasio je predsjednik Federacije BiH.

Čavara ističe kako je siguran da su i njegove kolege iz SDA svjesne društveno-političke situacije u BiH, odnosno krize iz koje moraju zajedno pronaći izlaz jer je to njihova zajednička odgovornost, kako bi osigurali normalno funkcioniranje države i institucija te nastavili reforme.

– Put prema Evropskoj uniji i NATO mora biti prioritet. Iz tog razloga, čvrsto vjerujem da će sastanak u ponedjeljak pokrenuti pozitivne procese na dobrobit svih u BiH – izjavio je Marinko Čavara, dopredsjednik HDZ BiH i predsjednik Federacije BiH.