Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ČAVIĆ DOTUKAO OPOZICIJU Savez za pobjedu više ne postoji, Dodikovi oponenti PDP i pola SDS

Politika
Autor:

Foto Dejan Božić/RAS Srbija

Odluka NDP Dragana Čavića da ide u razgovore s Miloradom Dodikom o formiranju vlasti podjednako je šokirala javnost Republike Srpske, njegove pojedine stranačke kolege, a najviše dojučerašnje koalicione partnere iz PDP i SDS.

Generalni sekretar PDP Perica Bundalo zaželio je sretan put NDP uz poruku da je njihov potez bio veliko iznenađenje.

– Vidjećemo šta to znači dalje za ukupno djelovanje opozicije. Mi se tim nećemo baviti do sjednice Glavnog odbora 17. novembra, kada ćemo se odrediti i o tom krupnom političkom pitanju – kaže Bundalo.

Tvrdi da PDP nije dobio nikakav zvaničan poziv da razgovara sa SNSD i da ostaje opozicija.

– Mogu sasvim iskreno i otvoreno da kažem da mi ostajemo čvrsta opozicija i opredijeljeni da provodimo naše programske ciljeve i opredjeljenja – kaže Bundalo za Srpskainfo.

S druge strane, odlazak Dragana Čavića iz SzP za neke od njegovih dojučerašnjih partnera ipak nije bio toliko iznenađujući, „jer je svima postalo jasno da je takav savez bio promašaj“.

Loš put

Potpredsjednik SDS Nemanja Vasić kaže da je teško napraviti analizu ko je tu kome smetao, ali da se pokazalo da to nije bio dobar put.

– Takve koalicije treba da se prave postizborno, a ne prije izbora, i to je nauk za ubuduće. To što je prvi uradio NDP, a ne mi ili neko drugi, manje je bitno, jer i kod nas je takvo raspoloženje da to nije moglo da opstane. Samo je bilo pitanje ko će prvi da ode. Za mene je iznenađenje ako je tačno da su rekli da se priklanjaju vladajućem bloku, a ako to nije na bazi njihove platforme. Sumnjam da će oni moći svoju platformu da sprovedu kroz savez za SNSD. Međutim, ako idu bezuslovno u tu priču, onda je to za mene veliko razočarenje – kaže Vasić.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Nemanja Vasić

On smatra da će, bez obzira na ovu situaciju u SzP, opozicija opstati i da će joj se prikloniti neke nove snage.

Okosnicu tog bloka, smatra Vasić, činiće SDS i PDP.

– Vjerovatno će SDS ostati opozicija na nivou RS, jer sumnjam da vladajuća garnitura može prihvatiti naša programska načela, kao što su smanjenje državne administracije, smanjenje javne potrošnje,  borba protiv kriminala i smanjenje poreskih opterećenja. Neki vid sporazuma sa SNSD na nivou BiH može se postići, ali ne mora to biti koalicija, već sporazum o zajedničkom nastupu, kao i da se možda liberalizuje odnos između SDS i SNSD na lokalnom nivou – zaključuje Vasić.

Od normalnog poteza do obmane

I Boris Jerinić, član Gradskog podbora SDS Doboj, koji takođe želi pregovore sa SNSD, smatra da potez NDP nije neočekivan.

– Sasvim je normalno da treba razgovarati sa svima. I mi smo dobijali pozive, trebalo je da razgovaramo, kao nosilac SzP. Ali, mi nismo razgovarali čak ni unutar SzP. Gospodin Čavić je vidio da su u savezu dezorjentisani, da je SDS svoje probleme preneo na koaliciju i odlučio se na takav korak. To je isto trebao da uradi predsjednik SDS – smatra Jerinić.

Istovremeno, politička analitičarka Tanja Topić kaže da je za nju potez Dragana Čavića iznenađujući, iako su postojale kuloarske priče o toj opciji za koju je većina ipak pretpostavljala da nije moguća.

Foto Klix

Tanja Topić

– Nevjerovatna je zato što je Čavić bio najžešći kritičar aktuelne vlasti i čovjek koji je svoju politiku temeljio na argumentima. Da li u mu treba zamjeriti? Apsolutno da, zato što je riječ o velikoj obmani svih onih koji su glasali 7. oktobra za tu politiku, ideje, principe i standarde za koje se zalagao. On je jednostavno obmanuo građane koji su mu dali povjerenje – ocenjuje Topićeva.

Dodaje da samo trčanje NDP pod skute vlasti pokazuje oportunistički karakter opozicije i da oni ne temelje svoje djelovanje na vrijednostima, već isključivo na raspodeli plijena, odnosno na foteljama.

– Opozicija je pokazala svoje djelovanje kao raštimani orkestar. Nesuglasice među pojedinim opozicionim partijama bile su vidljive i golim okom. Međutim, moram da podsjetim da su opozicija i vladajući blok bili dva ljuto suprotstavljena pola gdje je palo mnogo uvreda, omalovažavanja i teških riječi, tako da se postavlja pitanje kako će se zapravo međusobno svariti nakon svega što je izrečeno u proteklih deset godina. Ovo je najbolji pokazatelj koliko je politika zapravo prljava rabota – ističe Topićeva.

Ona smatra i da je opozicija u RS nakon opštih izbora „potopljena“ i da se nazire samo u obrisima.

– Sada je jedino jasno da će jedina čitava opoziciona partija u ovom trenutku biti PDP. Pitanje je na koji način će se i on pozicionirati, prije svega, u onim sredinama gdje je dobro prošao i to u naredne dvije godine, jer tada slijede lokalni izbori. Međutim, demokratski potencijal društva je sada vrlo sužen – zaključuje Topićeva.

(Slobodan Popadić, Nedeljka Breberina)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO