Gradovi

CDMPL organizuje obuke za mlade: Znanjem razvijamo zajednicu

Učesnike najnovijeg projekta koji sprovodi Udruženje građana “Centar za djecu, mlade i porodicu” Laktaši, u maju i junu očekuju obuke, koje imaju za cilj da pomognu mladima u ličnom razvoju, ali i da ih afirmišu kao nosioce promjena, one koji ukazuju na probleme ali ih i rješavaju.

CDMPL organizuje obuke za mlade: Znanjem razvijamo zajednicu
FOTO: CDMPL

Obuke koje Centar planira da organizuje biće obrađene kroz pet dvodnevnih modula, i svaki od njih će biti održan u drugoj mjesnoj zajednici naše opštine. Obuke će pohađati 25 odabranih mladih učesnika (izabrani nakon javnog poziva) iz opštine Laktaši i pokrivaće osnovne informacije potrebne mladom čovjeku koji želi da se usavršava i radi na sebi kako bi učinio nešto više za sebe. Trenerski tim, sačinjen od osoba sa višegodišnjim iskustvom u omladinskom radu i sektoru u Republici Srpskoj, obrađivaće sa mladima teme kao što su omladinski rad i aktivizam, mobilnost, volonterizam, projektni menadžment, liderstvo, komunikacija itd. – rekla je Vanja Ilić, v.d. izvršne direktorke Centra.

Ona je dodala i da organizovanjem programa tako da svaka mjesna zajednica bude domaćin jednog treninga, Centar šalje jasnu poruku da nema namjeru da zapostavlja ruralne krajeve opštine, koji su zbog udaljenosti od centra opštine često i zanemareni u razvojnom smislu.

– Druga bitna odrednica u ovom pristupu jeste i to što se na taj način učesnicima pruža prilika da obiđu opštinu, upoznaju se sa selima i zajednicama koje možda nisu posjetili, da budu jedni drugima gosti ali i podrška u razmišljanju o inicijativama koje su potrebne da bi se ukazalo ili uticalo na životne probleme te njihova rješenja na mjesnom nivou. Mjesne zajednice su jako važne i mi ih kao takve prepoznajemo, u njima se ipak odvija onaj stvarni život! – istakla je Ilićeva. 

FOTO: CDMPL
FOTO: CDMPL

Osoblje Centra očekuje da obuke afirmišu mlade kao nosioce promjena na lokalnom nivou, kao one koji primjećuju, ukazuju ali i rješavaju probleme.

– Projektom je planirano da mladi realizuju 20 lokalnih inicijativa koje ćemo finansijski podržati kroz projekat koji realizujemo uz podršku IOM BIH (Međunarodne organizacije za migracije) koji implementira program BHRI (Bosnia and Herzegovina Reselience Initiative) a finansira USAID. Mladi koji budu radili sa mentorima, koji će im biti dodijeljeni pred kraj obuka, biće heroji našeg projekta i nastojaćemo da ih predstavimo kao lidere koji kroz ovaj program stiču znanja i da ih primjenju u praksi – kaže Miloš Kovačević, projektni koordinator u Centru.

Pročitajte još

Učesnici će nakon završetka obuka i rada na inicijativama biti direktno pozvani da učestvuju na prvoj Volonterijadi, koja predstavlja krunu projekta.

Volonterijada će biti sportsko-rekreativni, obrazovni i kulturni događaj koji će okupiti ne samo mlade iz Laktaša, nego i još  20 mladih ljudi iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine koji će imati priliku da se upoznaju, da čuju više o volontiranju u BiH i budu osnaženi za realizaciju budućih inicijativa.

U sklopu projekta “Laktaši Local Youth Development” tokom aprila i maja organizovan je set obuka iz oblasti digitalnog marketinga, gdje su u saradnji sa timom Moje digitalne akademije članovi Centra i njihovi parneri savladali osnovna znanja rada na polju grafičkog dizajna, copywriting-a, marketinga na društvenim mrežama i web dizajna (upravljanje stranicom).

Projekat “Laktaši Local Youth Development” se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) @USAIDBIH i @IOMUNBH #USAID #IOMBIH.