Biznis

Čekanje na granici vodi u minus: Prve količine šljive iz BiH kreću za Evropu, proizvođači u problemu

Prve količine šljive iz Republike Srpske i BiH krenuće narednih dana u Evropu, a ukoliko Hrvatska ne produži radno vrijeme fitosanitarnih inspektora, domaći proizvođači tvrde da će umjesto zarade na kvalitetnom voću sabirati samo gubitke zbog dugog čekanja na graničnom prelazu.

Čekanje na granici vodi u minus: Prve količine šljive iz BiH kreću za Evropu, proizvođači u problemu
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH procjenjuju da će u narednom periodu biti izvezene znatne količine voća i povrća iz BiH, prvenstveno svježe šljive i to 8.000 tona, svježih kornišona 5.000 tona, te određena količina paprike.

Pročitajte još

Kako domaći proizvođači svake godine ne bi bili u istom problemu, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac uputio je inicijativu nadležnima u Hrvatskoj.

– Otvaranje zelenih koridora, te produženje radnog vremena fitosanitarne inspekcije kada je izvoz najintenzivniji, kao i eventualno uvođenje rada subotom značilo bi smanjenje gužvi na prelazima i olakšavanje transporta domaćim privrednicima – naveo je Košarac u dopisu upućenom Hrvatskoj.  Naglasio je da se traži način da budu spriječeni zastoji na granicama, da bi se izbjegao scenario da se zbog dugog čekanja pogoršava kvalitet voća i povrća namijenjenih za izvoz.

Proizvođač šljive iz Ugljevika Darko Milošević rekao je da su proizvođači svake godine u problemu zbog toga što fitosanitarni inspektor radi samo na graničnom prelazu Gradiška i što roba koja je lako kvarljiva stoji satima na granici.

– Proteklih godina imali smo samo jedan koridor za prolazak voća i povrća iz BiH, a to je prelaz u Gradišci. To je bilo jedno usko grlo gdje se teretni saobraćaj nije mogao odvijati u skladu sa potrebama izvoznika i proizvođača iz Srpske i BiH. I sada je situacija identična, a ukoliko inicijativa ministra Košarca ne dobije zeleno svjetlo bićemo u još većim problemima nego sada. S obzirom na enormno poskupljenje energenata i prevoza što roba u hladnjačama bude duže čekala svi troškovi biće veći i naša računica je tu nikakva – upozorio je Milošević.

Podsjetio je da je pretprošle godine Hrvatska produžila radno vrijeme fitosanitarne inspekcije i omogućila rad subotom, dok je lani radno vrijeme bilo od sedam do 15 časova uz obaveznu najavu 24 časa ranije, piše Glas Srpske.

– U tom slučaju roba koja je utovarena danas, svi carinski papiri za izlaz iz BiH moraju biti završeni danas, a tek sutra može da uđe u Hrvatsku, a pri tome čekaće satima na granici dok se ne završi fitosanitarni pregled – kazao je Milošević, naglasivši da hladnjače moraju neprestano da rade dok roba čeka.

Prihvati notifikacije