Društvo

ČERČILOVO VOZILO SADA GASI POŽARE U SRBIJI Melisa i Zoran se iz Engleske doselili u malo srpsko selo

Trideset godina provedenih u Engleskoj za Srbina, Zorana Đukića, bilo je dovoljno da shvati kako je njegov život ipak u Srbiji.

ČERČILOVO VOZILO SADA GASI POŽARE U SRBIJI Melisa i Zoran se iz Engleske doselili u malo srpsko selo
FOTO: RINA/SCREENSHOT

Sa suprugom Melisom, prije pet godina doselio se u selo Tometino polje podno Maljena, a vikendica je postala njihov dom. Ovdje su, kako kažu, mnogo srećniji i mirniji, a njihovi životi promenili su se iz korena od kad žive u ovoj čistoj prirodnoj oazi.

– Ovo je imanje mojih predaka, supruga je rođena Engleskinja, ali vrlo brzo se prilagodila našem načinu života. Sada okuplja mališane iz sela i uči ih engleski. Naša djeca su prvo bila iznenađena odlukom da se preselimo, ali sada obožavaju da dođu ovde – rekao je Zoran za RINU.

Ipak, ovaj bračni par nije želio samo da leškari u hladovini ili šeta padinama Maljena. Odlučili su da se bave seoskim turizmom i sada je njihovo imanje jedno od najposećenijih u ovom dijelu Srbije. Ali, to nije sve. Jedan požar prije par godina usmjerio je Zoranov i Melisin život u novu avanturu – formirali su Dobrovoljno vatrogasno društvo „Tometino polje“ i od tada mještani planinskih sela mirno spavaju, jer više ne čekaju spasilačke ekipe iz susjednih gradova.

– Velika je zasluga moje supruge, koja me je natjerala da kupimo kamion i da oformimo vatrogasno društvo. Kupili smo ga onlajn i zajedno sa našom djecom smo otišli po njega. Pravo je istorijsko vozilo, ponos Vinstona Čerčila – izjavio je Đukić.

Ovo Dobrovoljno vatrogasno društvo sada broji oko 30 članova, a do sada su imali deset uspješnih intervencija. Spasene su dvije kuće i oko sto hektara šuma, koje gore vrlo često. Članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava često su prvi na mjestu požara, a njihova uloga u prevenciji i lokalizaciji od velikog je značaja.

– U svakom trenutku su mobilni, a upravo sami članovi su uši i oči za dojavu intervencija. Udruženim snagama napravili smo vatrogasni dom. Dobili smo velika sredstva od lokalne samouprave, bager je nasuo put, postavili smo temelj, a od datih para kupljen je otprilike sav građevinski materijal. Koliko smo novca dobili, toliko, ako ne i više, smo sami obezbjedili. Cijeli objekat vatrogasnog doma je sagrađen dobrovoljnim radom mještana a i Velšana – naglašava Zoran.

FOTO: RINA/SCREENSHOT
FOTO: RINA/SCREENSHOT

Organizacija iz Velsa „Blazing To Serbia” veliki su donatori ovim maljenskim vatrogascima kako u obezbeđivanju opreme tako i u nabavci još jednog vozila.

– Nama su Velšani dali svu opremu maske, odjela koja su veoma skupa kao i šljemove. Preko noći su nam napunili kamion, imamo više crijeva nego požeško vatrogasno društvo – kaže Zoran.

Cilj rukovodstva ovog Dobrovoljnog vatrogasnog društva je nabavka i protivpožarnih aparata koje bi podelili kućama, jer na ovom području često se dešava da udar groma zapali kuću kroz instalacije i tu ne vrijede nikakvi vatrogasci već samo aparat.