Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ČESI USTALI PROTIV PREDSJEDNIKA I PREMIJERA Na Trgu Letna okupilo se 250.000 demonstranata

Svijet
Autor:

Foto: EPA/MARTIN DIVISEK

U centru Praga danas je održan protest protiv premijera i predsjednika Češke, uoči obilježavanja 30 godina od Plišane revolucije.

Prema procjenama policije, okupilo se oko 200.000 ljudi, a organizatori kažu da je na protestu učestvovalo oko 250.000 ljudi.

Demonstranti iz cijele Češke ispunili su Trg Letna, gdje su u novembru 1989. godine održavani veliki skupovi kada je oboren komunistički režim, nekoliko sedmica nakon pada Berlinskog zida.

Mnogi su uzvikivali “Mi smo ovdje”, poput demonstranata od prije 30 godina.

Organizatori žele da premijer Andrej Babiš prekine poslove svoje firme “Agrofert” zbog sukoba interesa ili da se povuče do kraja godine.

– Neki političari ne shvataju zašto smo mi ovdje, a drugi ne žele da kvare vikend – rekao je Benjamin Rol, jedan od vođa Udruženja milion trenutaka za demokratiju, koje je organizovalo proteste.

On je dodao da borba za demokratiju nikada ne prestaje.

Rol je rekao da Babiš i predsjednik Češke Miloš Zeman nisu podobni da obavljaju svoje funkcije.

Zeman je proteste opisao kao nedemokratske jer demonstranti ne poštuju odluku kojom su odbačene optužbe za prevaru protiv Babiša, kao i činjenicu da je parlament odbacio inicijativu za opoziv predsjednika.

– Želim da naglasim da je Babiš imao 1,5 miliona glasova na izborima, a ja sam imao 2,85 miliona. U odnosu na te podatke, broj ljudi na Trgu Letna je sasvim mali – rekao je Zeman u intervjuu za veb sajt Parlamentni Listi.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO