Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“ČESTO SANJAM NESREĆU” Potresna ispovijest teško povrijeđenog tinejdžera iz AUTOBUSA SMRTI

Hronika
Autor:

Foto: RTS screenshot(B.Janačković/RAS Srbija

Često sanjam to što se desilo, sanjam nesreću i tako neke povezane stvari, i onda, kada se probudim, bude mi krivo i zapitam se – što baš meni to da se desi.

Ovim riječima, sedam mjeseci nakon stravične nesreće u Donjem Međurovu, o kobnom danu ali i mukotrpnom oporavku koji je uslijedio govori 16-godišnji Marko Lazarević, jedan od putnika autobusta u koji je udario voz.

Ishod stravične nesreće na pružnom prelazu kod Donjeg Međurova 21. decembra prošle godine je osam preminulih putnika iz autobusa koji je u sudaru sa vozom prepolovljen na pola. Teško povrijeđeni šesnaestogodišnji Marko Lazarević, koji je zajedno sa svojim vršnjacima tog dana krenuo u školu, sedam mjeseci poslije nesreće se oporavlja.

Neposredno poslije nesreće niko se od ljekara nije usuđivao da prognozira da li će Marko moći ponovo da hoda. Marko živi u niškom selu Čokot, drugo polugođe u srednjoj školi “Nikola Tesla” u Nišu je prospustio, ali što je najvažnije – ponovo hoda.

Foto: Screenshot Facebook

Marko Lazarević će 5. septembra napuniti 17. godina, ali je od dana nesreće tek posljednjih mjesec i po dana kod kuće, prije toga bio je mjesecima najprije na klinici za neurohirugijua potom i na klinici za fizikalnu medicinu. U početku gotovo potpuno nepokretan.

U bolnici je sa njim sve vrijeme bio njegov otac Radoslav Lazarević, koji je kaže vjerovao u oporavak svog sina.

– Podizao sam ga maltene, davao sam mu snagu, ubjeđivao i pričao. Ono što smo preživjeli ne daj bože nikome, ali izdržali smo i evo došli kući – navodi Radoslav.

Tim koji je dva puta operisao Marka predvodio je iskusni neurohirurg Nebojša Stojanović, koji kaže – da je sreća u nesreći bila ta što se Marko liječio u Nišu.

– Intervencija je podrazumijevala kompletnu zamjenu pršljenskih tijela koji su ušli u kičmeni kanal, vađenje tih pršljenskih tijela zamjenom vještačkih implantata i jednu veoma kompleksnu kako mi zovemo – 3D rekonstrukciju kičmenog stuba, koja kasnije može sve to da podnese – objašnjava dr Nebojša Stojanović sa Klinike za neurohirugiju KC Niš.

Marko koji će oporavak nastaviti u Ribarskoj banji, kaže da mu je doktor obećao da će vrlo brzo trčati zajedno.

– Svakim danom se osjećam sve bolje i bolje. Nadamo se da ću poslije banje da hodam samostalno – navodi Marko.

Markov otac, Radoslav, navodi da je Marko nakon nesreće bio gotovo potpuno nepokretan, nije osjećao noge, jedino je, kako kaže, mogao malo da pomjera desnu ruku i tri prsta.

Sa teškim operacijama uvijek morate da računate i na moguće neke loše ishode i u tim relacijama između pacijenta i ljekara mora da postoji jedno uzajamno povjerenje, da pacijent ima povjerenje u ljekara, a da ljekar ima povjerenje u to da će pacijent ispoštovati to što su se dogovorili – objašnjava Stojanović.

Kobni pružni prelaz obezbijeđen je nekoliko dana poslije nesreće, a sudski postupak protiv vozača autobusa još uvijek je u toku.

(RTS,Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO