Društvo

ČETVORO DJECE NA RESPIRATORIMA Načelnica Dječije klinike objasnila koje grupe imaju najteže kliničke slike

Zašto je ovaj, nikad snažniji talas zaraze promijenio kliničku sliku kod mladih, koji su do sada kroz ovu bolest prolazila sa, uglavnom blagim, ili bez ikakvih simptoma?

ČETVORO DJECE NA RESPIRATORIMA Načelnica Dječije klinike objasnila koje grupe imaju najteže kliničke slike
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RINGIER

U Dječijoj klinici u okviru Kliničko-bolničkog centra “Dr Dragiša Mišović” u Beogradu u ovom trenutku se nalazi tridesetoro djece. U kakvom su stanju djeca za Novi dan na N1 govori dr Olivera Ostojić, načelnica ove klinike.

– U toku noći smo imali dva prijema koja su upućena iz tercijarnih ustanova nakon pregleda i upućiveni su u našu ustanovu radi daljeg liječenja. To su djeca, dva dominantna uzrasta – najmlađe bebe, bebe do mjesec dana i adolescenti od 14 godina, pa na gore – kaže dr Ostojić i dodaje:

– Dominantne su umjerene do teške upale pluća, jednostrane ili obostrane, kao i do sada, rijetki su pacijenti sa nekim drugim simptomima. Najmlađa djeca, što je sreća, još uvijek dobro reguju na datu terapiju, dolaze u dobrom opštem stanju sa povećanom temperaturom i blažim respiratornim simptomima.

Pročitajte još

– Na žalost i tu ima izuzetaka gdje i najmlađe bebe reaguju na koronu teškom upalom pluća. Iako je rijetko, dešava nam se i to – kaže dr Ostojić.

Ona se nada da to neće postati učestalo. Do sada su teži oblici bili rezervisani za gojazne adolescente.

– Ima puno zaražene djece, djece koja imaju blagu simptomatologiju, koja su na kućnom liječenju u izolaciji, tako da mi ovdje primamo samo onu djecu koja zahtjevaju ozbiljniji terapijski tretman – kaže načelnica.

Primjećene su promjene u odnosu na prethodne talase zaraze. Djeca su ranije prolazila sa relativno blagim simptomima, ili bez njih. Sad vidimo i da su na respiratoru, a juče smo imali i smrtni slučaj dječaka od 16 godina.

Ovaj talas dao najozbiljnije kliničke slike

Dr Ostojić kaže da je jedan od razloga tih promjena taj da je ovaj soj mutirao i da je virulentniji za djecu, a da djeca uglavnom nisu vakcinisana kao odrasli, pa je virus morao da traži one koje može da napadne i zarazi, a to su upravo djeca i mladi.

– Ovaj talas je dao najozbiljnije kliničke slike. To su najozbiljnije upale pluća, najozbiljnija stanja djece koja zahtjevaju zaista ozbiljne tretmane, što do sada nismo imali. Javljali su se sporadično i mali broj djece je imao ozbiljne upale pluće koja liče na upale pluća kod odraslih pacijenata. Sada svakodnevno dobijamo djecu sa snimcima upale pluća koje su obostrane, koje zahvataju veći dio pluća i kojima je neophodno liječenje – kaže doktorka.

Ona je doda je i da su se i ranije susretali sa ozbiljnim upalama pluća. Bilo je tih nekrotizirajućih pneumonija, pneumokoknih pneumonija koje daju ozbiljnu i kliničku sliku djeteta i rengen pluća, ali ovo što se sada dešava je neobjašnjivo.

FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJA

– Virusne upale pluća se tako brzo razvijaju i, na žalost, sada već vidimo da je troje djece na respiratoru, što nismo imali od početka pandemije. Do sada smo imali jedno dijete na respiratoru, a u posljednjih mjesec dana troje djece i četvrto koliko znamo, takođe na respiratoru u Univerzitetskoj dječijoj klinici Tiršova – objašnjava dr Ostojić.

Na pitanje da li se prate djeca poslije preležane bolesti i da li se kod njih javlja postkovid sindrom, dr Ostojić kaže da pokušavaju, ali im ovi talasi ne dozvoljavaju.

– Mi smo u onim mirnim dijelovima epidemije počeli da pratimo postkovid pacijente, ispitivale su se sve njihove funkcije pluća, eventualno ponovo rađeni skeneri kod ozbiljnijih upala pluća. Ta djeca nisu imala neke komplikacije. Žalili su se povremeno na zamor, na umor i veća djeca na pad koncentracije, ali ono što je bilo na nama je da preventivno reagujemo. Svaka upala pluća koja je izašla iz naše bolnice oporavljena je izliječena. Redukovali smo kod djece fizički napor, ukoliko se bave sportom, pa ako su nas poslušali, to bi bilo dobro.

Doktorka takođe dodaje da još uvijek nemaju podatke o nekim komplikacijama, prenosi Blic.

Prihvati notifikacije