Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

CIJELA PLATA SAMO ZA HRANU Za potrošačku korpu u RS nedovoljne i dvije prosječne plate

Društvo
Autor:

Foto: Shutterstock

Sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Srpskoj,  u martu je koštala skoro 1.908 KM, koju je  prosječna isplaćena neto plata u ovom mjesecu u iznosu od 886 KM, pokrivala  sa svega 46,44 odsto.

Prosječna isplaćena neto plata u martu, u poređenju sa prosječnom isplaćenom platom u februaru ove godine, bila je manja za deset KM, saopštili su iz Saveza sindikata RS.

Niske prosječne neto plate u martu primili su zaposleni u ugostiteljstvu – 634 KM, zatim radnici djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije – 635 KM, te zaposleni u administrativnim pomoćnim i uslužnim djelatnostima, – 670 KM.

U martu ove godine, porodice u RS najviše  novca trošile su za nabavku prehrane – 706,4 KM, za stanovanje i komunalne usluge – 583,7 KM,  te za tekuće održavanje domaćinstva – 106,3 KM.  Odjeća i obuća  koštali su 138,8 KM, higijena i njega zdravlja 89,7 KM, prevoz 200,2 KM, te obrazovanje i kultura 82,3 KM.

– Iz navedenih podataka jasno je da je u RS potrebno što prije  potpisati opšti i granske kolektivne ugovore, te povećati plate i poboljšati životni standard svim radnicima, kako bi se smanjio trend odlaska mlade i kvalifikovane radne snage. U fokusu aktivnosti u 2019. godini treba biti donošenje izmjena i dopuna Zakona o radu, Zakona u posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti RS, Zakona o inspekcijama RS, Zakona o mobingu RS, te izradi Strategije bezbjednosti i zaštite zdravlja na radu RS – poručpuju iz Saveza sindikata RS.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO