Biznis

"Cijeli hotel ne vrijedi toliko" Zbog štete nastale u požaru "Bosna" TRAŽI MILIONSKU ODŠTETU od "Elektrokrajine", "Elektroprivrede" i "Triglav osiguranja"

Pravni zastupnici banjalučkog hotela „Bosna“ traže od „Elektroprivrede RS“, „Elektrokrajine“ i „Triglav osiguranja“ odštetu od 4,8 miliona maraka.

Požar, Elektrokrajina, hotel Bosna 20
FOTO: MIOMIR JAKOVOLJEVIĆ/RINGIER

Tužba je podnesena zbog štete izazvane u oktobru prošle godine požarom koji je izbio u objektu u vlasništvu „Elektrokrajine“ i proširio se na hotel, piše Capital.

-Elektrokrajina je odgovorna kao vlasnik predmetnog poslovnog prostora u kojem je izbio požar, jer je požar u njenoj nepokretnosti prouzrokovao štetu vlasniku i korisniku susjedne nepokretnosti – navodi se u tužbi.

Požar, hotel Bosna
FOTO: GORAN OBRADOVIĆ/RINGIER

U tužbi koju je u ime hotela “Bosna” podnio advokat Aleksandar Popović precizira se da je „Elektrokrajina“ bila u obavezi da održava instalacije u svom objektu i stara se o njihovoj ispravnosti, kao i da obezbijedi i održava u funkcionalnom stanju odgovarajuće mjere sprečavanja izbijanja i suzbijanja požara, pogotovo sistem otkrivanja i dojave požara, a to sve nije funkcionisalo na odgovarajući način.

Dalje se navodi da je „Elektroprivreda RS“ jednako odgovorna, jer je kao korisnik predmetnog poslovnog prostora u kojem je izbio požar takođe bila obavezna da obezbijedi i održava odgovarajuće mjere sprečavanja izbijanja i suzbijanja požara.

Požar, Elektrokrajina
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

-To znači da se odgovornost Elektrokrajine i Elektroprivrede RS zasniva na nepreduzimanju mjera sprečavanja izbijanja, širenja i suzbijanja požara, te na tome što se predmetni požar ne može smatrati višom silom s obzirom na to da je izbio i proširio se na susjedni objekat u vlasništvu hotela Bosna, jer se širenje požara nije spriječilo upravo opisanom krivicom tuženih i njihovim propustima – navodi se u tužbi.

Pročitajte još

Kada je riječ o tužbenom zahtjevu prema Triglav osiguranju, advokati navode da je ova osiguravajuća kuća hotelu “Bosna” isplatilo samo dio od ukupno utvrđene štete, što je, kako smatraju, suprotno potpisanoj polisi osiguranja, zbog čega traže da solidarno sa „Elektrokrajinom“ i „Elektroprivredom RS“ plati odštetni zahtjev.

Direktor „Elektrokrajine“ Dragan Čavić potvrdio je za Capital da je stigla tužba od hotela “Bosna” za naknadu štete izazvane požarom i da su angažovali advokate, ističući da je odštetni zahtjev krajnje nerealan.

-Taj odštetni zahtjev apsolutno nije opravdan. Cijeli hotel ne vrijedi toliko – kaže Čavić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu