Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Cijena svjetske referentne nafte “brent” iznad 61 dolara

Biznis
Autor:

Foto: Profimedia

Nafta tipa “brent” skočila je danas iznad 61 dolara po barelu, podstaknuta indicijama da bi Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici mogli da se dogovore na sastanku ove sedmice da dodatno smanje proizvodnju, jer rast proizvodne aktivnosti u Kini nagovještava jačanje tražnje.

Očekuje se da će OPEK i njegovi saveznici, sa Rusijom na čelu, ove nedjelje produbiti smanjenje proizvodnje za još najmanje 400.000 barela dnevno, javlja Rojters pozivajući se na dva neimenovana izvora.

Sjevernomorsdka nafta “brent”, koja predstavlja globalnu cjenovnu referencu na tržištu “crnog zlata”, porasla je za 91 cent – na 61,40 dolara za barel.

Američka nafta WTI je ojačala je za 1,06 dolara – na 56,26 dolara za barel.

Takozvana Grupa OPEK +, koju čine članice naftnog kartela i pojedine države nečlanice-proizvođači nafte, već tri godine koordiniraju aktivnosti u proizvodnji kako bi uravnotežile tržište i podržale cijene tog energenta.

Njihov aktuelni sporazum o smanjenju isporuka u iznosu od 1,2 miliona barela dnevno, koji je startovao u januaru ove godine, ističe krajem marta 2020.

Ministri OPEK sastaće se u Beču u četvrtak, 5. decembra, a u širem sastavu će se grupa OPEK + okupiti u petak, navodi Rojters.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO