Društvo

Cijene cigareta u BiH otišle u nebo, pušači sanjanju MORATORIJUM NA RAST AKCIZA

Cigarete i alkohol u Bosni i Hercegovini za proteklih sedam godina poskupili su za više od 65 odsto, prvenstveno zbog kontinuiranog rasta akciza.  U tom periodu, to su i proizvodi čije su cijene najviše porasle,  podaci su Centralne banke BiH.

Cijene cigareta u BiH otišle u nebo, pušači sanjanju MORATORIJUM NA RAST AKCIZA
FOTO MARK R. CRISTINO/EPA

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH danas bi, međutim, trebalo da razmatra odluku po kojoj će se na neko vrijeme zaustaviti takav rast akciza na cigarete i time njihovih cijena u BiH.

Članovi UO su, naime, prethodno prihvatili incijativu da se izmjeni Zakon o akcizama u BiH tako da se predviđa mogućnost uvođenja moratorijuma na rast specifične akcize na cigarete i rezani duvan, ali do sada nisu odlučili na koji period bi to bilo.

Rečeno je da su prije toga potrebne dodatne analize u odnosu na analizu koju im je već pripremila radna grupa kojoj su dali zadatak da predloži rješenje po pitanju akciza na cigarete i problema koje su one donijele. Ta radna grupa je i predložila da se rast cijena, odnosno akciza zaustavi na najmanje tri godine.

Minimalna akciza na cigarete u BiH rasla je, podsjećamo, godinama nakon što je 2009. godine usvojen Zakon o akcizama u BiH, sa namjerom da se akcizna politika uskladi sa onom u EU. Planirano je da se u BiH postepeno povećavana visina akcize na duvanske prerađevine kako bi dostigao nivo minimalne akcize koju ima EU.

Konstantan rast akciznog opterećenja doveo je, s jedne strane, do eksplozije naplaćenih prihoda od akciza, a sa druge strane do brzog rasta maloprodajnih cijena. To je, međutim, dovelo i do urušavanja tržišta cigareta, jačanja crnog tržišta, a time i gubitak prihoda od akciza i PDV-a, te problema za duvansku industriju, navodi se u analizi radne grupe.

Foto: Alaa Badarneh/EPA
Foto: Alaa Badarneh/EPA

Istovremeno, dodaju, zdravstvene statistike nisu pokazale da su se i pušenje i potrošnja cigareta stvarno smanjili. Zbog svega toga, radna grupa smatra da je zadržavanje istog tempa harmonizacije akciza sa onima u EU kontraproduktivno, te predlaže moratorijum.