Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Cijene cigareta u BiH otišle u nebo, pušači sanjanju MORATORIJUM NA RAST AKCIZA

Društvo
Autor:

Foto Mark R. Cristino/EPA

Cigarete i alkohol u Bosni i Hercegovini za proteklih sedam godina poskupili su za više od 65 odsto, prvenstveno zbog kontinuiranog rasta akciza.  U tom periodu, to su i proizvodi čije su cijene najviše porasle,  podaci su Centralne banke BiH.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH danas bi, međutim, trebalo da razmatra odluku po kojoj će se na neko vrijeme zaustaviti takav rast akciza na cigarete i time njihovih cijena u BiH.

Članovi UO su, naime, prethodno prihvatili incijativu da se izmjeni Zakon o akcizama u BiH tako da se predviđa mogućnost uvođenja moratorijuma na rast specifične akcize na cigarete i rezani duvan, ali do sada nisu odlučili na koji period bi to bilo.

Rečeno je da su prije toga potrebne dodatne analize u odnosu na analizu koju im je već pripremila radna grupa kojoj su dali zadatak da predloži rješenje po pitanju akciza na cigarete i problema koje su one donijele. Ta radna grupa je i predložila da se rast cijena, odnosno akciza zaustavi na najmanje tri godine.

Minimalna akciza na cigarete u BiH rasla je, podsjećamo, godinama nakon što je 2009. godine usvojen Zakon o akcizama u BiH, sa namjerom da se akcizna politika uskladi sa onom u EU. Planirano je da se u BiH postepeno povećavana visina akcize na duvanske prerađevine kako bi dostigao nivo minimalne akcize koju ima EU.

Konstantan rast akciznog opterećenja doveo je, s jedne strane, do eksplozije naplaćenih prihoda od akciza, a sa druge strane do brzog rasta maloprodajnih cijena. To je, međutim, dovelo i do urušavanja tržišta cigareta, jačanja crnog tržišta, a time i gubitak prihoda od akciza i PDV-a, te problema za duvansku industriju, navodi se u analizi radne grupe.

Foto Alaa Badarneh/EPA

Istovremeno, dodaju, zdravstvene statistike nisu pokazale da su se i pušenje i potrošnja cigareta stvarno smanjili. Zbog svega toga, radna grupa smatra da je zadržavanje istog tempa harmonizacije akciza sa onima u EU kontraproduktivno, te predlaže moratorijum.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO