Biznis

CIJENE IDU GORE Dok se čeka sporazum Amerike i Kine nafta je ponovo POSKUPJELA

Cijene nafte su danas porasle usljed signala o napretku trgovinskih pregovora između SAD i Kine i boljih od očekivanih ekonomskih podataka iz obje zemlje, uključujući podatke o zaposlenosti u SAD i o kineskoj proizvodnoj aktivnosti.

CIJENE IDU GORE Dok se čeka sporazum Amerike i Kine nafta je ponovo POSKUPJELA
FOTO: WU HONG/EPA

Severnomorska nafta “brent” poskupjela je za 75 centi na 60,37 dolara za barel, ali je i dalje na putu da ovu nedjelju završi u minusu od oko 2,6 odsto, javlja agencija Rojters.

Istovremeno, američka “laka” nafta (WTI) poskupjela je za 84 centa na 55,02 dolara za barel, i na putu je da uknjiži nedjeljni gubitak od preko 2,8 odsto.

Anketa Rojtersa je pokazala da će cijene nafte ostati pod pritiskom u ovoj i narednoj godini, i da će prosječna cijena “brenta”, prema proceni 51 ekonomiste i analitičara, iznositi 64,16 dolara za barel u 2019. godini i 62,38 dolara za barel u 2020. godini.

Drugo Rojtersovo istraživanje je pokazalo da se proizvodnja u članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) oporavila u oktobru sa osmogodišnjeg minimuma, zahvaljujući brzom oporavku saudijske proizvodnje od septembarskih napada na njenu naftnu infrastrukturu.

Zabrinutost za globalni ekonomski rast je danas splasnula, nakon što je američki ministar trgovine Vilbur Ros izjavio da je inicijalna faza trgovinskog sporazuma sa Kinom u dobrom stanju i da će vjerovatno biti potpisana sredinom novembra.