Biznis

CIJENE NAFTE RASTU Rezervoar u komšiluku svakim danom skuplji

Nakon dvije nedjelje pada, od juče su na benzinskim pumpama u Hrvatskoj ponovo poskupile sve vrste goriva.

CIJENE NAFTE RASTU Rezervoar u komšiluku svakim danom skuplji
FOTO: VESNA LALIĆ/RAS SRBIJA

Jedan od razloga svakako je i rast cijene nafte na svjetskim tržištima tokom prošle sedmice, a analitičari očekuju da bi takav trend trebalo da se nastavi i u narednom periodu. Na pumpama u Srbiji za sada nema značajnijih promjena u cijenama goriva, a ne bi ih trebalo biti ni do kraja godine.

Gorivo u Srbiji poskupilo je od početka jula za 12 do 15 dinara po litru, pa se tako na pumpama u Srbiji ovih dana benzin može kupiti za 136-137 dinara, a dizel za oko 144 dinara. Krajem juna benzin je koštao 123 dinara, a litar dizela oko 132 dinara.

U Srbiji istovremeno raste tražnja za gorivom i smanjuju se zalihe. Tako su očekivanja da će sa rastom privredne aktivnosti i oporavkom ekonomije rasti i cijena nafte, mada poznavaoci prilika u ovoj oblasti ne očekuju značajnije promjene do kraja godine. Kažu i da objašnjenje postoji i da se ono krije u odgovoru na pitanje koliko na litar goriva utiče berzanska cijena, a koliko državni nameti.

FOTO: ABEDIN TAHERKENAREH/EPA
FOTO: ABEDIN TAHERKENAREH/EPA

– Cijene se razlikuju od zemlje do zemlje i zavise od uslova poslovanja i razvijenosti tržišne konkurencije. Kada se porede cijene goriva u pojedinim zemljama, treba imati u vidu da u ovoj vrsti proizvoda veliki dio cijene čine državne dažbine. U našem slučaju je to više od 60 odsto, tako da bez obzira na uticaj globalnog tržišta na cijene goriva u pojedinim zemljama redosljed zemalja se ne menja, tačnije mijenja se kada država poveća ili smanji dažbine – rekao je za Blic Biznis Tomislav Mićović, generalni sekretar UNKS.

Barel sirove nafte WTI danas se prodavao za nešto manje od 40 dolara (39,81), dok se cijena brenta kretala oko 42 dolara (41,85). Podsjetimo, u martu i aprilu su cijene nafte u jednom trenutku otišle i u negativnu teritoriju – cijena je bila manja od nula dolara, što znači da su proizvođači plaćali kupcima jer nisu imali gdje da skladište naftu, piše Blic.

Nove cijene u Hrvatskoj

Litra evrodizela u Hrvatskoj od juče je u Hrvatskoj skuplji za šest lipa po litri i sada košta 8,28 kuna (1,09 evra). Tako je za pun rezervoar od 50 litara potrebno izdvojiti tri kune (40 evrocenti) više nego dan ranije.

Evrosuper 95 je poskupio 4,5 kune za pun rezervoar (oko 60 evrocenti). Oštro je rasla i cijena tečnog naftnog gasa, koji je prošle nedjelje koštao 4,01 kunu (0,53 evra), dok mu je sada prosečna cijena 9,35 kuna po litri (1,24 evra).