Biznis

Cijene ponovo skliznule: Usporavanje inflacije u Americi ohladilo potražnju za zlatom

Cijena zlata je skliznule na današnjem trgovanju u Aziji, pošto su investitori procjenjivali kakav bi uticaj moglo da ima hlađenje inflacije u SAD na buduće odluke Federalnih rezervi o monetarnoj politici.

Cijene ponovo skliznule: Usporavanje inflacije u Americi ohladilo potražnju za zlatom
FOTO: TOP 5 ZANIMLJIVOSTI/YOUTUBE/SCREENSHOT

Zlato je prvo skočilo u srijedu nakon što je objavljeno da je američki indeks potrošačkih cijena usporio u julu više nego što se očekivalo, što nagovještava da bi FED mogao da bude manje agresivan s podizanjem kamatne stope.

Cijena ovog plemenitog metala je juče prvo porasla za čak 0,8 odsto na 1.807,93 dolara, na najviši nivo od 5. jula, nakon čega je krennula u rikverc i zaključila trgovanje u padu za 0,1 procenat.

Pročitajte još

Zlato je nastavio danas silazni trend na berzi u Singapuru, gdje je na spot trrgovanju cijena pala za 0,3 procenta na 1.786,26 dolara za uncu rano popodne po lokalnom vremenu, izvještava Blumberg.

Cijene srebra i paladijum su takođe oslabile, dok je platina ojačala.

Pojedini trgovci su snizili procjene vezane za povećanje FED ključne kamate i sada predviđaju podizanje stope za pola procentnog poena kao najvjerovatniji ishod sjednice američke centralne banke sljedećeg mjeseca, dok su ranije očekivali još jedno povećanje od tri četvrtine procentnog poena.

Prihvati notifikacije