Magazin

"CIJENE SU VISOKE, A PONUDA ISPOD OČEKIVANJA" Djevojka otišla na ljetovanje u Makarsku, pa se razočarala, koktel skuplji od ležaljke

Cijene pića i hrane, kao i ležaljki na popularnim plažama, uvijek su aktuelna tema među domaćim turistima, kako bi prije polaska na ljetovanje znali šta ih tamo čeka i koliko će uticati na budžet koji su spremili.

Kupači na moru
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ / RINGIER

Iskustvo jedne djevojke pokazalo je da se ove sezone u Makarsku u Hrvatskoj mora dubljeg džepa.

Mlada djevojka iz Bosne i Hercegovine koja je odlučila da provede svoj godišnji odmor u Makarskoj, popularnom turističkom odredištu na hrvatskoj obali, ostala je neprijatno iznenađena visokim cijenama i osiromašenom ponudom.

Pročitajte još

Koliko koštaju ležaljke u Makarskoj?

Iako je očekivala uživanje u suncu, moru i bogatoj ponudi lokalnih specijaliteta i aktivnosti, stvarnost je bila drugačija. Cijene hrane i pića, kao i smještaja, znatno su porasle u odnosu na prethodne godine. Osim toga, primijetila je da je ponuda u restoranima i kafićima znatno smanjena, s manje izbora jela i pića.

Makarska je uvek bila jedno od mojih omiljenih mjesta za odmor, ali ove godine sam zaista razočarana. Cijene su nevjerovatno visoke, a ponuda je daleko ispod očekivanja. Izgleda da je pandemija ostavila traga i na turizmu ovde – rekla je djevojka koja je željela da ostane anonimna za portal Crna-hronika.

Plaža u Hrvatskoj
FOTO: SCREENSHOT

Cijene veće nego prošle godine

Kao što se vidi na fotografijama koje je dala na uvid, prvi račun je iz lokalne prodavnice. Običan ledeni čaj od brusnice je 2,80 evra, Samerzbi Mango košta 5 evra, Bobi štapići 1 evro, Pardon štapići 100g 2 evra i na kraju PVC kesica iznosi 0,30 evra.

– Idemo dalje: na plaži je ležaljka 10 evra, a dobijete i fiskalni račun, a kafa kratka je 1.8 evra, koktel Mohito je čak 13 evra, iskreno samo je čaša dobra na izgled, kukuruz je 4 evra, komadić pice 3,5 evra, sladoled kugla 3 evra, a kifla je 0,9 evra – izjavila je Travničanka.

Turistički radnici i lokalni ugostitelji navode da je poskupljenje posljedica globalnih ekonomskih kretanja, ali i povećanih troškova poslovanja. Mnogi su prisiljeni da smanje ponudu kako bi preživjeli ovu turističku sezonu.

Uprkos trenutnim izazovima, Makarska ostaje popularna destinacija za mnoge turiste iz regiona i šire. Lokalne vlasti i turistički radnici nadaju se da će se situacija uskoro stabilizovati te da će ponuda ponovo biti na nivou koji privlači posjetioce iz svih krajeva svijeta.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu