Biznis

Cijene u Njemačkoj ponovo “divljaju”: Poskupljenje se nije zaustavilo ni na osnovnim namirnicama

Njemački list Bild objavio je tekst o eksploziji cijena u toj zemlji, a kako navode neke su u samo godinu dana zbog inflacije skočile za čak 94,8 odsto.

Cijene u Njemačkoj ponovo “divljaju”: Poskupljenje se nije zaustavilo ni na osnovnim namirnicama
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Cijene lož ulja su skoro udvostručene u odnosu na isti mjesec prošle godine (plus 94,8 odsto), cijene benzina drastično su porasle pa je tako premium benzin skočio za 36,7 odsto, dok je premium benzin-plus povećan za 33,5 odsto, dok su cijene dizela skočile za 52,7 odsto, piše njemački Bild.

Cijene hrane u Njemačkoj,takođe, nastavljaju da rastu. Na primjer ulje repice bilježi porast za 65,2 odsto, a puter porast od 43 odsto.

Poskupljenje se nije zaustavilo ni na osnovnim namirnicama poput testenina (plus 33,2 odsto), krompira (plus 13,3 odsto) i pirinča (plus 11,4 odsto), prenose Novosti.

Drastično su skočile cijene margarina (plus 26,7 odsto), paradajza (plus 25,9 odsto), jaja (plus 24,7 odsto), maslinovog ulja (plus 14,8 odsto) i zrna kafe (plus 14,2 odsto).

Pročitajte još

Ovaj list ocjenjuje da je “gotovo jedina dobra vijest” koja je građane Njemačke zatekla na početku leta to što su jagode i maline skuplje za samo jedan odsto.

U dvocifrenom procentualnom rasponu u Njemačkoj su porasle i cijene sljedećih namirnica:

polutvrdi sir (plus 16,5 odsto)

kapsule kafe (plus 15,5 procenata)

tost hljeb (plus 14,5 odsto)

kečap (plus 11,4 odsto)

čips (plus 10,7 odsto)

Ovu zemlju pogodilo je i poskupljenje struje od 21,5 odsto, a kako navodi Bild ovo povećanje “da nije ljeto, izvuklo bi mnogo novca iz džepova građana”.

Cijene usluga, takođe, nastavljaju da rastu: električarski radovi poskupjeli su za 14,7 odsto, molersko-tapetarski za 10,7 odsto i stolarski radovi za 16,5 odsto. Cijene domaćih usluga porasle su za 13,4 odsto.

Čak su i polovni automobili skuplji od novih automobila.

Prihvati notifikacije