Politika

ČIJI SU BANJALUČANI Rebalans budžeta grada ne može, a budžeta Srpske može

 Ako je neusvajanje budžeta Republike Srpske udar na građane Srpske, da li to onda znači da Banjalučani nisu građani ove Republike?

ČIJI SU BANJALUČANI Rebalans budžeta grada ne može, a budžeta Srpske može
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Tema je ovo o kojoj se raspravlja u najvećem gradu Srpske nakon što je skupštinska većina Grada Banjaluke ponovo ukinula tačku dnevnog reda koja se tiče rebalansa budžeta! Ništa tu ne bi bilo čudno da ista ta većina nije u srijedu u Narodnoj skupštini RS na posebnoj sjednici usvojila rebalans budžeta Republike Srpske za ovu godinu, i to po hitnom postupku.

Umjesto da budžet Republike Srpske usvoji nova vlast do kraja godine, lider SNSD i kandidat za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik je prošle sedmice najavio da će to biti učinjeno u starom sazivu, jer bi „neusvajanje budžeta Srpske bio udar na građane Republike“.

Po hitnom postupku

Dodik je najavio da će prvo u srijedu, 26. oktobra, biti održana posebna sjednica NSRS na kojoj će biti usvojen rebalans budžeta Republike Srpske za 2022. godinu, kako bi u njega bila ugrađena sva aktuelna davanja, dok će 1. novembra, dan prije isteka mandata skupštine u ovom sazivu, biti održana još jedna sjednica na kojoj će biti usvojen budžet i ekonomska politika Republike Srpske za sljedeću godinu.

– Time ćemo Srpskoj omogućiti da nastavi svoj razvojni put – objasnio je Dodik.

Najavljeno, učinjeno. U srijedu je ekspresno završena posebna sjednica na kojoj je usvojen rebalans budžeta Srpske, a u utorak će na isti način vjerovatno biti usvojen i budžet Republike Srpske.

Istovremeno, skupštinska većina Grada Banjaluke, koju čine iste partije koje su većina i na nivou Republike Srpske, uporno sa dnevnog reda skidaju Nacrt rebalansa budžeta čime se postavlja opravdano pitanje – ako se usvajanjem budžeta Srpske omogućava razvojni put Republike, zbog čega se istovremeno blokira razvojni put Banjaluke i da li su Banjalučani isto građani ove Republike?!

Kapitalni projekti

Gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković upitao je ima li iko da po tom pitanju razumije Banjaluku.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Republički nivo raspravlja o drugom rebalansu, a mi ne možemo ni o nacrtu rebalansa budžeta. Postavljam pitanje da ako Grad razumije situaciju u kojoj se nalazi Republika Srpska, razumije inflaciju i svjetsku krizu, da li iko razumije Banjaluku. Nedopustivo je da od juna kada je spreman, mi još nemamo rebalans budžeta. I dalje se nastavlja praksa da Skupština bude u skladu sa onim što je važno njima, a izbacuju se tačke koje su strateški važne za grad – naglasio je Stanivuković.

On je naveo da su rebalansom predložene nove ulice u Česmi, Subotička ulica u Šargovcu i dodatni kapitalni projekti koji treba da se rade u Banjaluci.

Pročitajte još

– Rebalans je veći za skoro 30 miliona KM. Osim sredstava za važne projekte, njime treba da pokrijemo i sve one troškove iz investicionih ciklusa koji su objektivno povećani zbog poskupljenja na globalnom nivou. Skupština Grada to ništa ne prihvata i odbija i neće o tome da raspravlja – rekao je gradonačelnik.

Dodao je da skidanje rebalansa sa dnevnog reda znači i odlaganje povećanja plata za sve zaposlene kako u gradskoj administraciji, tako i u javnim preduzećima i ustanovama.

Osveta SNSD

Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić potvrdio je da je Klub odbornika SNSD tražio da se tačka rebalansa budžeta skine sa dnevnog reda s obzirom na to da nisu obavljeni ni sastanci o temi isplate jednokratne pomoći penzionerima.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– I mnogih nekih drugih stvari iz postojećeg budžeta, te smo na taj način smatrali da nema potrebe da raspravljamo o rebalansu dok se ove već utvrđene stvari ne ispoštuju, odnosno ne isplate – rekao je Ilić.

Odbornik Ujedinjene Srpske Neven Stanić je rekao da je 1. avgusta gradonačelniku, predsjedniku Skupštine grada i šefovima klubova i odborničkih grupa u Skupštini grada upućen poziv na sastanak radi usaglašavanja projekata u Rebalansu budžeta za 2022. godinu, ali da nije bilo nikakvog odgovora.

Pročitajte još

Rasprava o rebalansu budžeta, osim među političarima, prenijela se i na društvene mreže gdje brojni građani pitaju da li se na ovaj način nastavlja osveta prema Banjalučanima koju je u izbornoj noći prije dvije godine najavio Dodik, koji je i na ovim izborima izgubio podršku Banjalučana, te tako u najvećem gradu Srpske osvojio 11.000 glasova manje od Jelene Trivić.

Nastavak pritisaka

Politički analitičar Nebojša Tojagić takođe je stava da se poigravanje s budžetom Banjaluke može posmatrati kao nastavak pritisaka na njene građane.

– Evidentno je da Banjaluka nema isti tretman kao što ga imaju drugi gradovi poput, recimo, Doboja. Ako je neusvajanje budžeta RS udar na građane Srpske onda je neusvajanje budžeta Grada definitivno udar na Banjalučane – kaže Tojagić za Srpskainfo.

On ističe da razdvajati jedno od drugoga ne bi bilo ni korektno, ni pošteno, a ni logično. Ako je budžet nešto što će regulisati pitanje odnosa u smislu plata, penzija i slično, onda definitivno, kako dodaje Tojagić, tako nešto trebamo posmatrati i s aspekta grada Banjaluke.

– Ako stopiramo realizaciju vitalnih projekata na nivou Republike i smatramo da nije u redu da se to stopira, onda samim tim ne bi trebalo da bude u redu ni to što su već stopirani projekti grada. Grad već dvije godine funkcioniše bez pravih načelnika odjeljenja, pa zamislite sad da Vlada Srpske funkcioniše bez ministara – ističe Tojagić.

Nebojša Tojagić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dodaje da se nada da će u nekom budućem periodu Banjaluka biti posmatrana istim tretmanom i istim aršinima kao ostatak Srpske.

Tojagić kaže da bi sada, nakon izbora, trebali i jedni i drugi preći na borbu idejama i prijedlozima, a ne spoticanje nogu jedni drugima, pod svaku cijenu.

– I jedni i drugi moraju biti puno kreativniji – zaključuje Tojagić.

Zavrtanje slavine

Odbornik u Skupštini Grada Saša Lazić Medo upitao je zašto se „kuka“ oko republičke kase kada Banjaluka „živi“ bez budžeta već godinu dana.

– Zašto ne pokrenete opoziv? Evo pozivam sve, ne vas, nego vaše šefove, vlasnike, pokrenite opoziv, kad ste tako sigurni da imate podršku. Rekao sam da neće ići sigurno opoziv zato što ne smiju, jer im neće proći, nego će mrcvariti ovaj grad, budžet, gradsku kasu, narod. Znam šta ćete uraditi. Sad ćete zavrnuti sve slavine iz osvete – rekao je Lazić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije