Svijet

"Cilj je da potkopaju povjerenje u politiku" Velika Britanija optužuje Rusiju za sajber napade i curenje povjerljivih informacija

Velika Britanija optužuje Rusiju da koristi sajber napade kako bi narušila povjerenje stanovnika u demokratiju objavljivanjem povjerljivih podataka.

ispitivanja Ilon Mask
FOTO: TECH XPRESS/YOUTUBE/SCREENSHOT

U saopštenju za javnost se navodi da Federalna služba sigurnosti (FSB), nasljednik KGB, stoji iza trajnih pokušaja miješanja u političke procese u Velikoj Britaniji.

Kabinet za vanjske poslove i razvoj tvrdi da su političari, državni službenici, novinari, nevladine organizacije i druge organizacije civilnog društva bili meta sajber operacija ruskih obavještajnih službi i povezanih grupa.

Ističu da je cilj Rusije da “potkopa povjerenje u politiku” selektivnim curenjem i pojačavanjem objavljivanja informacija.

Pročitajte još

“Foreign Office” je tvrdio da su napadi uglavnom bili neuspješni, iako su neki doveli do curenja povjerljivih informacija u javnost.

Šefica britanskog Nacionalnog centra za sajber sigurnost (NCSC) Lindi Kameron ranije je upozorila da Velika Britanija ne čini dovoljno da se zaštiti od sajber napada.

Zamjenik premijera Velike Britanije Oliver Dauden rekao je da će preduzeti mjere protiv onih koji izvode sajber napade, prenosi Klix.

“Foreign Office” je detaljno naveo da su poslanici iz više političkih stranaka bili na meti napada kojim se pokušavaju ukrasti osjetljive informacije ili zaraziti uređaj putem e-pošte.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije