Svijet

"Cilj je da se spriječe nove epidemije" Bajden pokrenuo plan za suzbijanje bioloških prijetnji

Američki predsjednik Džo Bajden pokrenuo je danas plan za suzbijanje bioloških prijetnji i pripremu za sljedeću pandemiju nakon što je pandemija koronavirusa izazvala više od milion smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Cilj je da se spriječe nove epidemije" Bajden pokrenuo plan za suzbijanje bioloških prijetnji
FOTO: YURI GRIPAS / POOL/EPA

U Nacionalnoj strategiji odbrane od napada biološkim oružjem, koju je objavila Bijela kuća, navodi se da SAD moraju da se pozabave “slučajnim oslobađanjem bioloških agenasa i prijetnjama koje predstavljaju terorističke grupe ili protivnici koji žele da koriste biološko oružje”, preneo je Rojters.

Memorandum koji je potpisao Bajden uspostavlja strukturu za koordinaciju politike za odbranu od napada biološkim oružjem među vladinim agencijama pod nadzorom Bele kuće.

Pročitajte još

On usmjerava američku obavještajnu zajednicu da nadgleda prijetnje i obezbijedi da se Sjedinjene Države “kontinuirano prilagođavaju ovom evolutivnom okruženju pretnji” održavanjem godišnjih vežbi, rekao je visoki zvaničnik administracije opisujući novi plan.

Plan poziva Kongres da odobri zahtjev za 88 milijardi dolara tokom pet godina, a koje će biti namjenjene opremanju za pandemiju i odbrani od napada biološkim oružjem.

– Cilj je da se spreče epidemije i biološki incidenti pre nego što se dogode, bilo da se javljaju prirodno, namjerno ili slučajno – rekao je zvaničnik, prenosi Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu