Politika

"CILJ SMIRIVANJE TENZIJA" Stefanović potvrdio da će Vučić razgovarati sa Đukanovićem

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u narednim danima razgovaraće sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem s ciljem spuštanja tenzija, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

"CILJ SMIRIVANJE TENZIJA" Stefanović potvrdio da će Vučić razgovarati sa Đukanovićem
FOTO: RAS SRBIJA

On je rekao da niko nije srećan zbog eskalacije nasilja i jučerašnjih dešavanja u Podgorici, te da je najvažnije očuvati mir i stabilnost u regionu.

Povodom izjave Đukanović da se vjerske slobode građana zloupotrebljavaju, Stefanović je za RTS rekao da ne želi da ulazi u odnose države i crkve, naročito u drugoj državi, ali je poručio da je normalno da država ne uređuje kako će neko da se moli bogu i da poštuje vjeru i tradiciju.

Stefanović je napomenuo da je jedna od tema sinoćnjeg sastanka Vučića sa zvaničnicima zaduženim za bezbjednost bila situacija u Crnoj Gori, te da je Vučić bio zabrinut zbog uriniranja na srpsku trobojku i izostanka reakcije crnogorskih vlasti.

Na pitanje da li su tačno da je srpska tajna policija BIA tražila snimke poslije navoda da je mladić u Podgorici napadnut nakon što je podigao tri prsta, on je rekao da ne može da govori o stvarima koje će preduzimati službe, ali da će se sve učiniti da se sačuva stabilnost.

On je dodao da se čekaju zvanične informacije, jer je moguće da je incident etnički motivisan.

Pročitajte još

Uvijek ćemo da razgovaramo sa partnerskim službama s ciljem zaštite srpskog naroda i smirivanja svih tenzija – dodao je on, napomenuvpi da ne može da govori o konkretnim mjerama.

Na pitanje da li je srpski narod u Crnoj Gori bezbjedan, Stefanović je rekao da ne bi ulazi u kvalifikacije bez sagledavnja cijele situacije, ali da se ne može reći da je zadovoljan, ako postoji ijedna polomljena glava, incident, nasilje i previše strasti protiv nekoga ko je Srbin, ko pokaže tri prsta ili ima trobojku.

– Reakcije Srbije su ozbiljne i želi spuštanje tenzija. Pokazali smo potpuno nemiješanje u unutrašnje stvari druge države ali ne možete nekad, makar ljudski, da ne reagujete kad vidite da se dešava nasilje nad nekim. Nekada ljudi ne razumiju zašto morate da spuštate tenzije – naveo je Stefanović.

On je ocijenio da je nekima u regionu najlakše da kažu da je Srbija kriva za sve, a riječ je o njihovim unutrašnjim nedaćama.