Svijet

CILJ ZAŠTITA DJECE OD “ZABAVNIH UKUSA” Zakonom ograničena prodaja "vejpa" na apoteke i to samo uz recept

Australijski parlament ograničio je prodaju "vejpa" sa nikotinom na apoteke, čime je ova zemlja uvela jedan od najstrožih zakona u vezi sa uslovima prodaje pomenutih elektronskih cigareta.

Djevojka puši vejp
FOTO: FEEPIK

Korisnici će od danas morati da pokažu ljekarski recept farmaceutu prilikom kupovine “vejpa”, prenio je CNN.

Zabranom prodaje ovih uređaja u prodavnicama, Australija u pogledu uvođenja zakona u ovoj oblasti prednjači u svijetu, navodi vlada u Kanberi.

Australijske vlasti kažu da ovaj potez “predstavlja kraj brendiranja zabavnih ukusa” za koje kažu da su bili “trik da se djeca navuku na nikotin”.

Pročitajte još

– Parlament je dobio priliku da uradi nešto značajno za zdravlje mladih Australijanaca – rekao je ministar zdravlja Mark Batler, nakon što je parlament te zemlje usvojio zakone.

Međutim, prema političkom dogovoru koji je sklopljen kako bi se osiguralo odobrenje zakona, ta ograničenja biće ublažena u oktobru, kada će samo maloljetnicima, mlađim od 18 godina, biti potreban recept, navodi medij.

Odrasli će moći slobodno da kupuju “vejp” u apotekama, ali će te uređaje možda teško da pronađu nakon što su neki vodeći apotekarski lanci naveli da ih neće prodavati.

– Farmaceuti su zdravstveni radnici i apoteke ne žele da bez recepta nude ovaj potencijalno štetan proizvod koji izaziva veliku zavisnost – rekao je potpredsjednik Apotekarskog saveza Australije Entoni Tason.   

Bonus video

     

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu