Gradovi

VAKCINA PROTIV SEZONSKOG GRIPA Domu zdravlja Istočno Sarajevo odobreno 500 BESPLATNIH DOZA

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Istočno Sarajevo Danko Vasiljević rekao je da su jutros dobili dopis za odobrenih 500 doza vakcina protiv sezonskog gripa.

VAKCINA PROTIV SEZONSKOG GRIPA Domu zdravlja Istočno Sarajevo odobreno 500 BESPLATNIH DOZA
FOTO: BAGUS INDAHONO/EPA

Vakcine će dobiti od Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, a u narednim danima biće određeno kada počinje vakcinacija.

– Tih 500 doza mi ćemo rasporediti po timovima porodične medicine i pacijenti koji imaju pravo na besplatnu vakcinaciju biće na taj način obaviješteni. Dobili smo i preporuke od Instituta s obzirom na trenutnu situaciju u vezi sa virusom korona, tako da je neophodno da ih se svi pridržavaju tokom procesa vakcinacije – izjavio je Vasiljević Srni.

On je pojasnio da je za pacijente sa povišenom tjelesnom temperaturom i drugim simptomima akutne respiratorne infekcije, kao i pacijente koji su bili zaraženi virusom korona preporuka da mora proći najmanje mjesec dana od ozdravljenja da bi bili vakcinisani protiv sezonskog gripa.

Pročitajte još

– Potrebno je biti oprezan, jer i zdravstveni radnici koji budu davali te vakcine moraju da prolaze kroz posebne mjere. Moramo da štitimo pacijente i od potencijalno zaraženih zdravstvenih radnika, postoji niz propisanih mjera kako da se vakcinacija sprovede što bezbjednije – napomenuo je Vasiljević.

On je pozvao sve koji pripadaju rizičnim grupama i imaju pravo na besplatnu vakcinaciju da se informišu, jer su timovi porodične medicine većim dijelom angažovani i na suzbijanju epidemije virusa korona.

Vasiljević je ponovio da će se vakcinacija vršiti kao i do sada, jer svaki tim porodične medicine ima prostoriju za intervenciju u kojoj je moguće to obaviti, s tim da će u novonastaloj epidemiološkoj situaciji biti povećane mjere opreza.

– Neophodno je da se ti pacijenti naruče, a porodični ljekari će sa svojim timom da odrede termin kada pacijent da dolazi na vakcinaciju – dodao je Vasiljević.