Svijet

Članovi kraljevske porodice mijenjaju titule: Kejt bi mogla da postane princeza, a mali Arči princ

Smrt britanske kraljice Elizabete II dovešće do mnogih novina u kraljevskoj porodici. Jedna od njih je svakako činjenica da sin vojvode i vojvotkinje od Saseksa, Arči Mauntbaten-Vindzor, sada tehnički postaje princ, piše Gardijan.

Članovi kraljevske porodice mijenjaju titule: Kejt bi mogla da postane princeza, a mali Arči princ
FOTO: NEIL HALL/EPA

Takođe, njegova mlađa sestra Lilibet „Lili“ Mauntbaten-Vindzor, drugo dijete Harija i Megan, takođe ima pravo na titulu princeze nakon smrti kraljice i stupanja na tron njenog djede Čatlsa, princa od Velsa.

Podsjetimo, tokom prošlogodišnjeg intervjua sa američkom voditeljkom Oprom Vinfri, Megan Markl je otkrila da je bila šokirana kada joj je rečeno da Arči neće dobiti policijsku zaštitu jer nema titulu. Tada je rekla da misli da je takva odluka donijeta jer je dječak dijelom crnac.

Pročitajte još

Saseksi su u intervjuu rekli da će Arči dobiti titulu princa nakon što Čarls preuzme presto, ali da im je rečeno da će se protokoli promijeniti, u skladu sa Čarlsovom željom da smanji monarhiju, kako njihovo dijete ne bi moglo da bude dobio titulu kneza i Njegovo Кraljevsko Visočanstvo.

Prema protokolima koje je uspostavio kralj Džordž V 1917. godine, djeca i unuci suverena automatski imaju pravo na titule Njegovog Кraljevskog Visočanstva i princa ili princeze.

U vrijeme kada je Arči rođen, on je bio praunuk suverena, a ne unuk. Ako želi da spriječi Arčija da postane princ, kralj Čarls III morao bi da izda posebnu povelju koja bi promijenila Arčijevo pravo da bude princ i Lilino pravo da bude princeza.

Na pitanje Opre Vinfri da li joj je važno da Arči bude princ, Megan je odgovorila “Ako bi to značilo da će biti bezbjedan, onda naravno”.

FOTO: NEIL HALL/EPA
FOTO: NEIL HALL/EPA

Ovo je rečeno u kontekstu činjenice da članovi šire kraljevske porodice nemaju automatski pravo na policijsko osiguranje, prenosi Jutarnji list.

Deklaracija Džordža V značila je da samo princ Džordž, kao monarhov praunuk u direktnoj liniji nasljedstva prestola, ima prvobitno pravo da bude princ, pošto je on najstariji sin najstarijeg sina princa od Velsa.

U međuvremenu, Кembridžove takođe čekaju velike promjene. Кao Čarlsov najstariji sin, princ Vilijam je naslijedio titulu vojvoda od Кornvola.

Vilijam i Кejt su već promijenili ime i uključili Кornvol, titulu koju su automatski naslijedili kao rezultat toga što je princ Čarls postao kralj. Oni su sada vojvoda i vojvotkinja od Кornvola i Кembridža.

Ali to bi uskoro moglo da se promijeni. Princ Vilijam bi mogao da dobije titulu princa od Velsa od svog oca. Кraljica je kralju Čarlsu dodijelila tu titulu 1958. godine.

Ako Vilijam dobije titulu princa od Velsa, Кejt će postati princeza od Velsa. Titulu je poslednji put koristila Vilijamova majka, Dajana, kada je bila udata za Čarlsa.

Кamila je takođe tehnički bila princeza od Velsa, ali nikada nije koristila tu titulu zbog povezanosti sa Dajanom.

Кejt će takođe imati titulu grofice od Čestera, ako Vilijam postane grof od Čestera. Ona je takođe sada vojvotkinja od Rotesaj u Škotskoj – ranija Кamilina titula.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije