Politika

Čolak: BiH mora da nastavi evropski i evroatlantski put, početi ključne reforme

S obzirom na činjenicu da će se proces formiranja Savjeta ministara BiH ubrzo završiti, realni su izgledi da će najkasnije do kraja ove godine profunkcionisati i oba doma Parlamentarne skupštine BiH, izjavio je zamjenik predsjednika Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak.

Čolak: BiH mora da nastavi evropski i evroatlantski put, početi ključne reforme
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Time se, zaista, stvaraju nužne pretpostavke za ubrzani rad na reformama, a preduslov je upravo formiranje vlasti. Nažalost, izgubili smo jako puno vremena, sve se moglo završiti i prije godinu i tako već do sada puno toga napraviti – rekao je Čolak, saopšteno je iz HDZ BiH.

Naglasio je kako su zvaničnici HDZ BiH i HNS predvodnici evropskog i evroatlantskog puta BiH te da je nužno nastaviti reforme ključne za napredak. Hrvatska iduće godine predsjedava Savjetom Evropske unije i to će, kako kaže, Bosni i Hercegovini biti vjetar u leđa.

Dodao je kako je važno izvršiti izmjene Izbornog zakona BiH.

– To je važno da bi se mogli provesti izbori u Mostaru, a, s druge strane, da bismo mogli osigurati legitiman izbor i legitimno zastupanje u Domu naroda Federalnog parlamenta i legitiman izbor članova Predsjedništva BiH. Ovo pitanje je kroz legislativu moguće riješiti najkasnije do petog mjeseca naredne godine – kazao je Čolak.