Sport

"ČOLAN JE MANIPULATOR" Kovačević najavio tužbu protiv generalnog sekretara KS BiH

Generalni sekretar Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine Amer Čolan mora da ode sa funkcije zbog toga što je prekoračio svoja ovlaštenja, navode članovi Košarkaškog saveza BiH iz Republike Srpske.

"ČOLAN JE MANIPULATOR" Kovačević najavio tužbu protiv generalnog sekretara KS BiH
FOTO: KS BIH

U Igokei se pitaju zar nije u interesu Saveza da pod svojim krovom ima timove koji predstavljaju bh. košarku u regionu i Evropi. Prošla sezona bila je jedna od najuspješnijih u istoriji Igokee. U ABA ligi izboren je plej-of, dok su u FIBA Ligi šampiona, od kvalifikacija stigli do TOP 16 faze.

Igokea će i ove sezone nastupati u FIBA Ligi šampiona i ABA ligi, gdje su već izvučeni parovi za predstojeću sezonu. Također, Borac, Široki i Spars igraće ABA 2 ligu.

– Bio je pokušaj sastanak u Sarajevu na kojem se nismo ništa uspjeli dogovoriti. Ono što želim reći da je gospodin Čolan ozbiljan lažov i manipulator i da se bavi stvarima koje nisu u njegovoj ingerenciji. KK Igokea će igrati i FIBA Ligu šampiona, kao i ABA ligu, a o tome definitivno neće odlučivati gospodin Čolan, iako bi to volio, zbog svoje netrpeljivosti prema nama. Široki, Sparsi i Borac će igrati ABA 2 ligu i on ni o tome neće odlučivati, izjavio je za ATV Siniša Kovačević, član UO KS BiH.

Kako dodaje, što se tiče nastupa u FIBI, Savez je dao saglasnost.

– On je krajem šestog mjeseca ispred kancelarije potvrdio učešće Igokee u FIBA Ligi šampiona, poslao je odobrenje i na osnovu toga i našeg zahtjeva, ne kao prvaka, nego kao jedinog tima iz BiH koji se prijavio za jedno od četiri mjesta u FIBA takmičenjima, igraćemo evropsko takmičenje. To je gotovo i više se ne može povući. U slučaju da klub iz nekog razloga ne igra takmičenje dužan je da plati ogromnu novčanu kaznu, dok u slučaju da mu treća strana brani, i to upravo ona koja je poslala saglasnost, Savez će snositi ogromne sankcije. I finansijske i sve druge. On je toga svjestan. Imamo svu dokumentaciju i prepisku sa FIBA i Savezom BiH vezano za igranje evropskog takmičenja. Angažovali smo advokatski tim koji će da tuži gospodina Čolana za zloupotrebu položaja i sve stvari kojima se on bavi. Iza nas kao i iza svih klubova koji su pod okriljem Košarkaškog saveza Republike Srpske, staće i sam Savez, rekao je Kovačević.

Prihvati notifikacije