Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Čović: Iza antihrvatske kampanje stoje pojedini konkurenti, ali i obavještajne strukture

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da iza antihrvatske kampanje uoči oktobarskih izbora stoje ne samo pojedine konkurentske političke partije, već i nevladine organizacije, pa čak i određene obavještajne strukture.

Čović smatra da pokušaji njegove demonizacije kao nekoga ko želi da “ruši i dijeli BiH”, kao i eventualne majorizacije hrvatskog naroda mogu dovesti do ozbiljne ustavne i političke krize.

– Već duže se propagandno djeluje da bi se na sve načine motivisali Bošnjaci da ponovo glasaju tako da u ime Hrvata biraju člana Predsjedništva BiH, odnosno nameću ishod koji apsolutno nije hrvatski izbor, već nešto protiv čega su Hrvati do sada u bezbroj navrata iskazali svoje negodovanje i protivljenje – rekao je Čović za Dnevni avaz.

On je rekao da podsticanje Bošnjaka na takvo ponašanje šteti odnosu i zajedničkim interesima i Hrvata i Bošnjaka, ali i svih građana BiH.

– U pozadini takvih tendencija kombinacija je sitnih privatnih interesa i ciljeva određenih ideološko-političkih krugova, koji žele da do kraja zaoštre situaciju u BiH, vjerovatno, kalkulišući pri tome da na taj način mogu ostvariti neke od svojih strateških političkih ciljeva – smatra Čović.

On je dodao da ga ništa neće pokolebati u težnji da izgradi evropsku BiH po mjeri svih njenih građana i tri konstitutivna naroda.

– BiH je moja domovina i za nju ću se do kraja politički boriti – poručio je Čović, koji je i hrvatski član Predsjedništva BiH.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO