Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Čović: Krišto povukla apelaciju kojom osporava izbor delegata u Parlamentu FBiH

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Dragan Čović

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović potvrdio je danas da je predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto (HDZ) povukla svoju apelaciju u Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti određenih odredbi člana Ustava Federacije BiH

Ona je, naime, svojom apelacijom dovela u pitanje ustavnost principa 1/1/1 koji kaže da u Dom naroda Parlamenta FBiH mora biti izabran jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svake kantonalne skupštine, piše Klix.

– Mislim da je apelacija Borjane Krišto formalno povučena, a to je doprinos HDZ BiH unapređenju izbornog zakonodavstva u BiH – rekao je Čović.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine održaće 5. jula sjednicu na kojoj će se odlučivati po zahtjevu Krišto.

Naime, ovaj njen potez dolazi nakon informacije da se većina članova Ustavnog suda već interno oglasila negativno po toj apelaciji. Kako ova apelacija ne bi propala, ona će se povući.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH se 31. januara ove godine proglasio nenadležnim po istoj materiji, odnosno u odnosu na apelacije zastupnika Stranke demokratske akcije po pitanju Uputstva Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine o popuni Doma naroda Parlamenta entiteta Federacija BiH.

Prema nekim informacijama, aktuelni predsjednik Ustavnog suda Zlatko M. Knežević sve vrijeme je odugovlačio ovaj proces i predmet Krišto nije stavljao na dnevni red sjednica.

S tim u vezi treba naglasiti da je aktuelni predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko M. Knežević u više navrata tražio da se obrati Parlamentu BiH o stanju ustavnosti u BiH, odnosno o određenim odlukama Ustavnog suda.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO