Politika

Čović nakon sjednice HNS: “U Federaciji pokušava da se napravi bošnjačka većina”

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je danas da je Hrvatski narodni sabor /HNS/ izmjene Izbornog zakona BiH, koje su zajednički predložili SDA, SBB, SDP i DF, definisao kao vrlo jasnu težnju da se podijeli BiH i da se od Federacije BiH /FBiH/ napravi bošnjačka većina.

Čović nakon sjednice HNS: “U Federaciji pokušava da se napravi bošnjačka većina”
Foto:Dejan Božić/RAS Srbija

Čović, koji je i predsjednik HNS, rekao je novinarima nakon sjednice Predsjedništva HNS,  da legitimno predstavljanje nema alternative u cjelini i na svim administrativnim nivoima vlasti.

S vrlo jasnim stavom smo odbacili sve pristupe koji mijenjaju Ustav, derogiraju poziciju dvodomnog parlamenta, odnose stanja kada je u pitanju popis stanovništva 2013. godine i vrlo jasno rekli da će naši razgovori koji će se voditi vjerovatno u domu HDZ-a u naredna dva ili tri dana sa istim predstavnicima međunarodnih institucija, biti jasno obrazloženi -rekao je Čović.

On je istakao da će devet od 10 stranaka koje čine Predsjedništvo HNS izaći na izbore zajedno.

– Ostala je HDZ 1990, njihov je stav bio da će samostalno ići na izbore, a da ostaje mogućnost da se dogovara o onome što se nazvalo legitimno predstavljanje – dodao je Čović.