Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ČOVIĆ PONOVO U “ALUMINIJU” O sudbini bivšeg mostarskog giganta i danas se razgovara

Društvo
Autor:

Foto: N1/RAS Srbija

Svojevrsni krizni savjet “Aluminija” d.d. Mostar održao je jutros novi sastanak, a njemu je prisustvovao i predsjednik HDZ i HNS Dragan Čović.

Krizni savjet čine predsjednik HNS Dragan Čović, federalni ministar finansija Jelka Milićević, članovi nadzornog odbora, uprava kompanije i predstavnici sindikata koji bi trebalo da se češće sastaju i dogovaraju o budućnosti posustalog “Aluminija”.

Poslije sastanka saopštili su da su juče detaljno razmatrane prve analize o mogućnostima pokretanja ugašene proizvodnje u “Aluminiju” koje bi išlo u tri etape, počevši s Ljevaonicom, preko Anoda, do Elektrolize.

Foto: R.D./Klix/RAS Srbija

– Prvi je dan bio usmjeren na Ljevaonicu koja je, uslovno rečeno, najjednostavnija za pokretanje, dok je danas naglasak bio na razmatranju zahtjevnosti pokretanja proizvodnje u pogonu Anoda. Premda još nije moguće predvidjeti sve parametre, bitno je naglasiti kako je potrebno ispuniti niz pretpostavki, od tehničkih do financijskih, što neće biti moguće bez konkretnoga angažmana svih suvlasnika, u prvomu redu Vlade FBiH – naveli su.

Dodaju da je ova grupa predana postavljenoj zadaći, a to je oživljavanje proizvodnje u “Aluminiju” i zbrinjavanje radničke populacije.

– Na tomu je tragu i danas posebno bilo govora o sudbini “Aluminijevih” radnika i o iznalaženju načina za premošćivanje aktualne situacije. Pokrenut je niz aktivnosti, u prvomu redu ostvarivanja komunikacije s čelnim ljudima komercijalnih banaka i kreditnih organizacija, s traženjem maksimalnog razumijevanja za kreditne i druge obveze koje radnici “Aluminija” imaju. Bitno je, s obzirom na brojnost pogođene populacije od oko 900 porodica, postići najveću moguću relaksaciju na tomu planu – naveli su iz “Aluminija”.

(Klix)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO