Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“ČOVIĆ U BANJALUCI ZBOG DODIKA” Kako u Srpskoj vide dolazak lidera HDZ BiH na PROSLAVU Dana Republike

Politika
Autor:

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Dragan Čović je u Banjaluku došao zbog Milorada Dodika, ne zbog Republike Srpske, a oštre reakcije iz Hrvatske samo su nas još jednom vratile u prošlost.

Ovako politikolozi i univerzitetski profesori ukratko komentarišu dolazak bivšeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lidera HDZ-a i HNS-a, Dragana Čovića, na proslavu 9. januara – Dana Republike.

Činjenica da su se predstavnici dva naroda našli na istoj proslavi nekima je značila korak ka međusobnoj toleranciji i pomirenju, a nekima skandal koji nije smio da se desi.

Hrvatska je odmah reagovala. Premijer Andrej Plenković je zatražio da se ambasador ove zemlje u BiH vrati u Hrvatsku, a bivši predsjednik Stjepan Mesić je poručio da je Čovićevo pojavljivanje u Banjaluci poruka onima koji su se zdušno zalagali za izbor Čovića za člana Predsjedništva BiH.

Oštre reakcije stigle su i iz Sarajeva, a situaciju u Banjaluci prokomentarisana je i od strane Katoličke crkve.

– Upravo loše reakcije iz BiH su indikator bh. društva i one su na neki način očekivane. Ono što jeste novina to je reakcija na dolazak Dragana Čovića na proslavu Dana Republike Srpske kao predsjednika HDZ i hrvatskog sabora. Mislim da su one dio naših loših sjećanja u odnosima Hrvata i Srba, veznih za žalosne događaje koji su se ovdje dešavali – smatra analitičar i profesor Drago Vuković.

Foto: ATV

Drago Vuković

Dodaje da nije dobro to što su reakcije na Čovićev dolazak u Banjaluku stigle čak i od biskupa Franje Komarice.

– Mislim da je to loše i za crkvu i za politiku. Crkva se nije trebala miješati i još više politizovati loše odnose. Čovićev odnos prema Srpskoj je mnogo lošiji nego prema Dodiku. Radi se o jednoj privatnoj, personalnoj relaciji koja je dobra. Njihov odnos je važniji od odnosa Srba i Hrvata – smatra profesor Vuković, te dodaje da se HDZ i Čović nikada nisu odrekli nekih svojih shvatanja.

“Ima neka tajna veza”

Da je Čović u Banjaluci bio „zbog neke tajne veze“ s Miloradom Dodikom smatra i politička analitičarka Tanja Topić.

– Njegov dolazak nije iznenađenje ako se u obzir uzme veza na relaciji Milorad Dodik – Dragan Čović. To kod kritičara otvara pitanje politike na kojoj insistira HDZ, a to je da se Hrvati nalaze u neravnomjernom položaju u BiH. Isto tako znamo da nikada nije otvoreno pitanje položaja Hrvata u Republici Srpskoj – smatra Topićeva.

Ona sve to povezuje i sa pokretanjem inicijative i promišljanje politike trećeg entiteta BiH.

– Zbog tog prijedloga se niko od vladajućih struktura iz Srpske nije bunio, čak ni u slučaju kad bi to značilo i zadiranje u Republiku Srpsku. Postoji neka tajna veze između Čovića i Dodika koja prevazilazi sve one političke odnose i prilike unutar BiH – smatra Topićeva, koja dodaje da bi ovu posjetu svrstala u neko interesno područje.

“U pitanju su interesi”

Politička analitičarka Ivana Marić smatra da je razlog Čovićevog dolaska upravo interes, ali da ovo neće biti korak napred ka stvaranju, već pomenutog, trećeg entiteta.

– To su priče koje oni prodaju već dugo, a i sami znaju da su one nemoguća misija. Posebno zato što Draganu Čoviću u dobijanju trećeg entiteta ne može pomoći Milorad Dodik, jer se radi o teritorije Federacije BiH. Tu Dodik nema nikakvu moć – smatra Marićeva.

Dodaje da posjeta nije nikakvo iznenađenje, ali da je novina to što je ovaj put proslavi 9. januara prisustvovao i ambasador Hrvatske u BiH.

Foto: Klix.ba

– Do sada smo navikli da Dodik i Čović imaju dobru saradnju i da to nema veze s narodima koje predstavljaju. To su jednostavno neki njihovi interesi, u kojima sve opraštaju jedan drugome i to što Hrvati nemaju dobar položaj u RS, jer jednostavno njihov dogovor prevazilazi potreba Hrvata i Srba – tvrdi Marićeva, te dodaje da to ne čudi, jer podržavaju jedan drugog u političkom smislu i forsiraju da formiraju zajedničku vlast.

Ona tvrdi da ovo nema veze s političkom tolerancijom, jer oni nisu tolerentni prema drugima.

– Čoviću ne smeta što mu Dodik bira predstavnike Hrvata u vlasti Srpske, ali mu smeta što to Bošnjaci rade – zaključuje Marićeva.

Pojedini stručnjaci komentarišu da u ovoj posjeti nema ničeg spornog, jer čovjek ima pravo da dođe na proslavu na koju je bio pozvan, te da je ovo jedna kanta vode na vatru koja gori u BiH, ali umjesto smirivanja vatre, plamen je još više rasplamsan.

Pogoršavanje odnosa

Stručnjaci smatraju da negativne reakcije i stalna prepucavanja samo pogoršavaju odnose u BiH, te da se to vidjelo i na ovom primjeru.

– Mislim da nije dobro i da se sve kompromitovati, s ciljem da se pogoršaju odnosi. Ovakav događaj, kao i mnogi drugi koji su bili i koji će biti, pokazuje da bh. društvo ima ozbiljnih problema i da kao takvo ne može računati na neku sretniju budućnost – smatra profesor Vuković.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO