Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ČOVIĆ U SAMOIZOLACIJI “Treba nam solidarnost više nego ikada”

Politika
Autor:

Foto: N1/screenshot

Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, istakao je u razgovoru za N1 da su svi u BiH razumjeli koliko je “mali virus nadvladao sve nas koji nekada umišljamo da smo jaki i veliki”.

Kazao je da je pred BiH i svim njenim nivoima vlasti velika broba u prevazilaženju iskušenja i da će se političari morati okrenuti socijalnoj problematici i ekonomiji kako bi se riješili problemi privrede. Prema njegovim predviđanjima – BiH će biti potrebno dvije milijarde KM.

Čoviću je nakon puta u Austriju, potom i Hrvatsku ostalo još nekih pet dana samoizolacije. Testiran je na korona virus, a nalaz mu je bio negativan, prenosi N1.

– Situacija u samoizolaciji i nije toliko loša, izuzev što smo malo ovako pustili brade. Meni je ostalo pet dana samoizolacije nakon povratka iz Hrvatske. Stanje je dobro, radimo, osmišljamo 12-satni radni dan. Za sada je dobro – izjavio je u uvodu razgovora.

– Kada sam se vratio iz Austrije procijenili smo da bi bilo dobro da se testiram. To je bilo prije 16 dana. U Mostaru sam testiran – i ne vidim da je neka privilegija bila – odgovorio je Čović kazavši da nije u Mostaru imao privilegije pri testiranju.

Prema njegovom mišljenju – BiH je razumjela gdje se nalazi, i koje je izazove sa sobom donio korona virus.

– Svi skupa smo razumjeli gdje se nalazimo i koji izazovi leže iza ovog malog virusa koji je nadvladao sve nas, koji nekada umišljamo da smo jaki i veliki. Koliko smo nemoćni – pokazali smo, a trebalo je jedno vrijeme da ljudi razumiju da je bitno pridržavati se prijedloga i odluka eksperata koji razumiju šta ovo znači. Rekao bih da smo stabilni na nivou BiH, da su se sve razne vlasti uklopile i da smo pronašli pravi način kako se suprotstaviti iskušenjima. Veliko hvala svim zdravstvenim radnicima, epidemiolozima i ljekarima koji se žrtvuju da bismo osjećali sigurnost – poručio je Čović.

Korona virus još nije poražen, biće iskušenja, istakao je Čović.

– Pogotovo tamo gdje je bilo malo više neodgovornosti, nespretnosti. Neka područja tek ulaze u iskušenje. Složeno smo uređeno društvo, ocijenio bih sve pozitivnim. Oni koji brinu o našoj bezbjednosti rade dobar posao, granice se drže pod nadzorom. Većina institucija ima nužno da se nosimo sa iskušenjima. Sada ćemo se morati posvetiti primarno socijalnoj problematici, ekonomiji, pripremati privredu da izađe iz problema. Gubici će biti ogromni, mjeriće se milijardama maraka – kazao je.

– Ja sam se odrekao primanja za ovaj mjesec. Svjestan sam koliko medicinski radnici rade, da pokažemo kako to treba raditi. Treba nam solidarnost više nego ikada. Nadam se da će veliki broj funkcionera unutar HDZ-a i HNS-a i drugih stranaka će pratiti to – kazao je Čović za N1.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO