Svijet

"ČOVJEČANSTVO NA IVICI PROPASTI" Naučnici upozoravaju da će uslovi za život biće daleko opasniji nego što mislimo

Nakon višedecenijskih neuspjeha u pokušaju da se uspore klimatske promjene i sve njene posljedice, civilizacija stoji na ivici propasti, tvrdi tim naučnika.

"ČOVJEČANSTVO NA IVICI PROPASTI" Naučnici upozoravaju da će uslovi za život biće daleko opasniji nego što mislimo
FOTO: BLIC/RAS SRBIJA

Razmjere pretnji biosferi i svim njenim životnim oblicima – uključujući čovječanstvo – zapravo su toliko veliki da ih je teško shvatiti čak i dobro upućenim stručnjacima – ističu u časopisu “Frontiers in Conservation Science” istraživači.

Autori tumače da je čak i stručnjacima, budući da uglavnom imaju uvide samo u ograničena područja svoje ekspertize, teško da shvate razmjere problema s kojima se suočava naša civilizacija. Naravno, još mnogo teže je laicima, prenosi Index.hr.

-Prosječni ljudi imaju poteškoća u shvatanju veličine ovog gubitka, uprkos stalnoj eroziji tkiva ljudske civilizacije -pišu autori i napominju da je razlog zbog kog se grandioznost njihovih riječi može činiti pretjeranom činjenica da su ulozi o kojima govore u svom radu nevjerovatno visoki.

Pročitajte još

– Naša poruka možda nije popularna, ali je zaista zastrašujuća – pišu istraživači u svom osvrtu u časopisu “Conversation”.

– Ali, naučnici moraju biti iskreni i tačni ako žele da čovječanstvo razumije veličinu izazova s ​​kojima se suočavamo – dodali su oni.

U objavljenom istraživanju analizirano je više od 150 studija, a na njemu je radilo 17 vodećih naučnika, uključujući i neke sa Univerziteta Flinders, Stenford i Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu.

U toj studiji, stručnjaci opisuju vjerovatne buduće trendove smanjenja biološke raznolikosti, masovnog izumiranja, klimatskih promjena i zagađenja toksičnim materijama.

– Problemi povezani s ljudskom potrošnjom i rastom stanovništva gotovo će se sigurno pogoršavati tokom sledećih decenija. Šteta će se osjećati vijekovima i prijeti opstanku svih vrsta, uključujući i našu – poručuju autori.

Oni kažu da su prvo nastojali da utvrde u kojoj mjeri stručnjaci shvataju razmjere prijetnji biosferi i njenim životnim oblicima, uključujući čovječanstvo.

Na nesreću, njihovi rezultati pokazali su kako će budući uslovi za život biti i daleko opasniji nego što stručnjaci trenutno vjeruju.

Oni su sve relevantne podatke predstavli i objavili, kao i to šta nas čeka, šta je “nestalo” s lica zemlje i kako niko ništa nije uradio. Takođe, u njihovoj nalizi su i smjernice šta bi se moglo i trebalo uraditi da se bar pokuša upsoriti vakav crni scenario.

Prihvati notifikacije