Magazin

"Crkva ih čeka raširenih ruku" Protojerej SPC otkrio kada je pravo vrijeme da se krsti dijete, pa se dotakao i imena koja se danas daju

Pitanje koje često muči mnoge roditelje jeste - kada je pravo vrijeme da se krste djeca? Da li važno to učiniti što prije, sačekati prvi rođendan ili im ostaviti na volju kada odrastu da odluče sami da li žele ili ne. Evo šta na to kaže Srpska pravoslavna crkva.

krštenje djeteta
FOTO: PHOTOGRAPHY MAGHRADZE PH/PIXELS

Krštenje je neophodno za sve ljude, od samog početka našeg života, zbog čega se ono u Pravoslavnoj crkvi vrši još u dječjem uzrastu, neposredno poslije rođenja. Gospod Isus Hristos je govorio: “Pustite djecu i ne branite im da dolaze k meni, jer je takvih Carstvo nebesko – objasnio je protojerej stavrofor Nenad V. Andrić, piše Srbijajavlja.

On je dodao i da su tako i apostoli postupali, prepuštajući djecu krštenju. Djecu treba krstiti što prije, kao što su činili i naši stari. Zatim se dotakao imena za djecu.

Pročitajte još

– Kakvo ime dobijamo na krštenju tako se vodimo pred Bogom, pod tim imenom nas i pominju na liturgiji i u drugim molitvama, druga imena su priznata samo u monašenju kod nas pravoslavnih. Treba njegovati naša srpska imena – naglasio je protojerej stavrofor.

KRŠTENJE
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

“Bez krštenja nema spasenja”

I djeca čiji su roditelji nekršteni jer su ateisti mogu da se krste ako to odluče i imaju potrebu, jer bez krštenja nema spasenja – napomenuo je dalje.

Takođe kaže da ima mnogo nekrštene djece a i odraslih, i to pogotovo u Beogradu i da ih crkva čeka raširenih ruku.

krštenje djeteta
FOTO: PHOTOGRAPHY MAGHRADZE PH/PIXELS

– Tajnu krštenja ustanovio je sam Isus Hristos rekavši svim učenicima: “Idite i naučite sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Svetoga Duha”, a i dao je sam primjer krstivši se u rijeci Jordan i ukazao na značaj krštenja ovim riječima: “Ako se ko ne rodi vodom i Duhom, ne može ući u Carstvo Božje”. U tajni krštenja čovjek se čisti i izbavlja od grijehova i postaje novi i preporođeni čovejk – zaključio je.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu