Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Crnadak: Inicijativa SDA u Srpskoj doživljena kao NEPRIJATELJSKI AKT

Politika
Autor:

Foto: screenshot mvp.gov.ba

Tokom predavanja u Atlantskom savezu Crne Gore ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak je rekao da je inicijativa SDA o promjeni imena Republike Srpske štetna po ukupne odnose u BiH, da je svi u Srpskoj doživljavaju kao neprijateljski akt, te da značajno otežava formiranje vlasti na nivou BiH.

Crnadak je naglasio da je najvažniji spoljnopolitički prioritet BiH proces evropskih integracija i da je oko toga postignut potpuni konsenzus. U skladu s tim i potrebom da se životna pitanja svih ljudi rješavaju što brže, Crnadak je naveo da je potrebno što prije odgovoriti na preostala pitanja iz Upitnika Evropske komisije, te stvoriti neophodne uslove kako bi BiH u 2019. dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Takođe je istakao da evropski put BiH ne smije biti talac procesa formiranja vlasti na nivou BiH i da će to biti poruka koju će prenijeti i ministrima inostranih poslova Evropske unije, sa kojima će se sastati 1. februara u Bukureštu.

Crnadak je naveo da je Predsjedništvo BiH donijelo odluku da BiH uđe u MAP, kao i Strategiju spoljnje politike, prema kojoj se do 2023. saradnja BiH sa NATO definiše kao važno partnerstvo bez otvaranja pitanja punopravnog članstva.

– Zbog odluke vladajuće koalicije na nivou Republike Srpske da se predomisle o podršci MAP-u, stvorena je atmosfera u kojoj je nemoguće očekivati da sadašnji saziv Savjeta ministara BiH odlučuje o aktivaciji MAP-a. Odluku o Prvom godišnjem nacionalnom programu ili će usvojiti ili će definitivno odbiti politička struktura koja formira nov Savjet ministara BiH – zaključio je ministar Crnadak.

Po završetku predavanja u Atlantskom savezu Crne Gore, ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak je imao kratak neformalni sastanak s ministrom spoljnjih poslova Crne Gore Srđanom Darmanovićem.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO