Politika

Crnadak: Posjeta Lavrova učvrstiće odnose Rusije sa Srpskom i BiH

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je danas da je sutrašnja posjeta ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Banjaluci značajan događaj, izrazivši nadu da će to učvrstiti veze te zemlje sa Srpskom i BiH.

Crnadak: Posjeta Lavrova učvrstiće odnose Rusije sa Srpskom i BiH
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Rusija je naša prijateljska zemlja, važan geopolitički faktor i spoljnotrgovnski partner – rekao je Crnadak danas u Banjaluci na konferenciji za novinare.

On je naveo da se Lavrov dugo bavi politikom i da je jedan od velikana svjetske diplomatije, te da je siguran da će njegov dolazak imati mnogo pozitivnih efekata.

Crnadak je najavio da će sa Lavrovom sutra u Sarajevu razgovarati o bilateralnim odnosima, multirateralnoj saradnji i regionalnim pitanjima, a posebno o ekonomskim temama i političkoj situaciji u BiH u kontekstu snažne podrške koju Rusija u kontinuitetu daje Dejtonskom sporazumu, od njegovog potpisivanja do danas.

– Plan je da se sutra sastanu delegacije, potpišu plan saradnje dva ministarstva od 2019. i 2020. godine nakon čega će biti organizovana zajednička konferencija za novinare – najavio je Crnadak.

On je rekao da će Lavrov boravak u Srpskoj početi u Istočnom Sarajevu.

– Tamo ćemo imati zvanični ručak po završetku radnih sastanaka u Ministarstvu, nakon čega će Lavrov od 15.00 do 18.30 časova boraviti u Banjaluci, razgovarati sa predsjednikom Republike i posjetiti lokaciju na kojoj se gradi rusko-srpski centar i hram – rekao je Crnadak.

Pročitajte još

On je istakao da je posjeta Lavrova u jeku izborne kampanje “znak podrške svima nama ovdje”, kao i znak potvrde prijateljstva.

– Siguran sam da se Rusija u ove izbore neće miješati i dozvoliti da ova važna posjeta bude iskorištena u predizborne svrhe bilo koje strane – poručio je Crnadak.

On je rekao da je posjeta Lavrova posebno značajna, jer postoje posebne emotivne veze Srpske i Rusije.

– Predstavnici Srpske u posljednje četiri godine, posebno srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ja, smo svojim stavovima dominantno definisali pozicije koje su na međunarodnoj sceni bile posebno važne za naš odnos s Rusijom – rekao je Crnadak, naglasivši u tom smjeru stav BiH u vezi sa NATO-om, činjenicu da nisu uvedene sankcije Rusiji, da nije izvoženo oružje u Ukrajinu i nije priznato /samoproglašeno/ Kosovo.

Prihvati notifikacije