Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Crnci iz Eritreje našli BRAĆU PO VJERI među Srbima u Sloveniji

Regioni
Autor:

foto Milan Pilipovic

Tragom pravoslavne vjere, među Srbima u Sloveniji porijeklom iz Republike Srpske, privremeno utočište, topli dom, krov nad glavom, prijateljsku riječ i razumijevanje pronašlo je nekoliko Eritrejaca, migranata iz siromašne afričke zemlje.

Alber Taklaj (20) i njegov prijatelj Azer Asaji (32), svakodnevno iz migrantskog centra u Ljubljani dolaze na molitve u Srpsku pravoslavnu crkvu u glavnom gradu Slovenije.

Sveštenik Borislav Livopoljac iz Bugojna, kaže da su oni veoma posvećeni pravoslavnoj vjeri, mada postoje manje razlike u načinu molitve. Eritrjeci se izuvaju ispred crkve, što kod ostalih vjernika izaziva čuđenje, ali su se i na to navikli.

– U nama su, neusmnjivo prepoznali prijatelje sa kojima imaju mnogo zajedničkog. Oni su redovni na našim bogosluženjima, ali takođe pomažu u različitim poslovima. Samoinicijativno uređuju crkvu, crkvene prostorije, okoliš, žele da pomognu – ispričao je sveštenik Livopoljac za Srpskainfo.

On kaže da srpska zajednica, bez obzira na skromne ekonomske mogućnosti, nastoji takođe pomoći Eritrejcima.

– Osim Albena i Azera sa kojim se sporazumijevamo na engleskom, po malo slovenačkom, a učimo ih i srpskom jeziku, ukupno je ovdje petnaestak pravoslavaca iz Eritreje i svi dolaze u našu crkvu – rekao nam je Livopoljac koji je, prije dolaska u Sloveniju službovao u Sarajevu.

Srbi iz Ljubljane i Slovenije, koji dolaze u crkvu takođe su se sprijateljili sa braćom po vjeri sa dalekog afričkog istoka.

– Ovdje smo došli iz Italije, gdje smo prije nekoliko mjeseci stigli iz Etitreje. Pobjegli smo. Tamo je težak život, siromaštvo je veliko. Mi želimo ostati u Sloveniji, želimo da radimo. Volimo Srbe, to su naša braća, oni nam pomažu i govore da smo i mi, crni Srbi. Lijepo nam je ovdje i pratimo srpske programe koji se održavaju u crkvi – rekli su Alben, elektrotehničar i Azer, električar.

Tokom „Dana srpske dijaspore“ oni su prijateljstvo iskovali i sa Sašom Nikolićem sa Pala, poznatim guslarom.

Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija

– Veoma sam sretan, zbog poznanstva sa Eritrejcima… Iznenađen sam i oduševljen. Ne razumijemo se, ali osjećam bliskost u nacionalnom smislu. Volio bih da ih naučim guslanju, ne poznaju oni ovaj instrument, ali ima vremena, važno je da pokazuju volju i želju – smatra guslar i pjesnik Saša Nikolić.

Pravoslavci u Eritreji

Većina hrišćana pripada Eritrejskoj Pravoslanvoj Tavahedo Crkvi, koja je član porodice Orijentalnih pravoslavnih Crkava. Zanimljivo je da je Eritrejska pravoslavna crkva, jedna od najstarijih hrišćanskih zajednica na svijetu, zahvaljujući misionarskom radu Apostola Filipa.

Ona je uspostavljena kao Crkva zalaganjima Svetog Frumentija u Aksumitskom carstvu pod carem Ezanom. Abuna Antonije je bio ustoličen kao treći Patrijarh eritrejski 2004. godine. Eritrejska Pravoslavna Crkva pripada drevnoj Orijentalnoj pravoslavnoj porodici Crkava zajedno sa koptskom, sirijskom, jermenskom, indijskom i etiopskom pravoslavnom crkvom.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO