Svijet

CRNI DAN ZA ITALIJU Požari odnijeli nove žrtve, borba sa vatrom ne prestaje

"Crni dan za Italiju", pod ovim naslovom agencija Ansa izvještava o velikim požarima koji bukte ili počinju novi, pretežno u južnim dijelovima zemlje - na Siciliji i Sardiniji, u Kalabriji i Kampanji.

CRNI DAN ZA ITALIJU Požari odnijeli nove žrtve, borba sa vatrom ne prestaje
FOTO: FRANCESCO RUTA/EPA

Vatra je odnijela nove žrtve dvije na Siciliji i jednu u Kalabriji. Riječ je o vlasnicima kuća ili zemljišta koji su pokušavali da od vatrene stihije zaštite svoja dobra.

Vatrogasci i civilna zaštita su odgovorili na 32 poziva za pomoć helikopterima, hektari niske šume su u plamenu, a blizu grada Ređo Kalabrija vatrogasci su spasli grupu hodočasnika koji su se našli okruženi vatrom.

Pročitajte još

Kalabrija traži proglašavanje vanrednog stanja.

Prema riječima komandanta Nacionalne protiv-požarne agencije pukovnika Marka di Fonca, identifikovano je oko 40 uzroka šumskih požara, među kojima i oni prouzrokovani piromanima, ali i “igrom” mladih koji su vatru zapalili “da bi videli kako reaguju vatrogasci”.

Za danas meteorologi prognoziraju veoma visoke temperature, naročito u juznzim regijama, a širom Italije u 15 gradova je na snazi “crveni meteo alarm” zbog opsanosti po zdravlje usljed visokih temperatura koje mogu biti i iznad 40 stepeni.

Prihvati notifikacije