Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Crnogorski kriminalac imao je TAJNO IME i kosovski pasoš, policija istražuje ko mu omogućio NOVI IDENTITET I DOKUMENT

Hronika
Autor:

Foto: RAS Srbija

Slobodan Kašćelan (55), navodni vođa kavačkog klana iz Kotora, koji je u srijedu uhapšen u Pragu po Inteprolovoj potjernici, imao je kosovski pasoš na ime Slobodan Perić, izdat od lokalnih vlasti.

Upravo to pokrenulo je novu istragu o tome ko je ozloglašenom kriminalcu pomogao da dobije novi indetitet.

Kako pišu cnroogrski mediji, Kašćelan je u štek-stanu u kom je uhapšen imao i francuski pasoš, na isto ime, ali je utvrđeno da je ta putna isprava falsifikovana.

Kako je, međutim, kosovski pasoš pravi (premda izdat na lažno ime), crnogorska policija će od kosovskih istražitelja tražiti da ustanove ko je omogućio bjeguncu da dobije ovaj dokument.

Posjedovanje legalnog kosovskog dokumenta samo potvrđuje pretpostavke da se vođa kavačkog klana izvjesno vrijeme krio na teritoriji Kosova. Naime, posljednji put kada se njegovo ime povezivalo sa KiM bilo je u julu ove godine, poslije hapšenja Marija Miloševića u Prištini. Tada se u javnosti pominjalo da je neposredno prije nego što su snage kosovske policije u naselju Kalabrija uhapsile Miloševića, vođa kavčana pobjegao iz iste zgrade.

Kod Miloševića, koji važi za bliskog klanu na čijem je čelu Kašćelan, takođe je nađen kosovski pasoš, a istraga bi trebalo da utvrdi da li je možda ista osoba izdala legalne putne isprave obojici bjegunaca od crnogorskog pravosuđa.

Ukoliko se ispostavi da iza legalnih dokumenata Kašćelanu i Miloševiću, to ukazuje na spregu kavčana sa predstavnicima institucija u Prištini.

Interesantno je da su u Prištini u samo dva dana poslije hapšenja Miloševića, uhapšeni i Cetinjani Igor Mašanović (22) i Vukan Vujačić (23), a sva trojica su optužena da su po nalogu kavčana, u oktobru 2016. na Cetinju, ubili Radomira Đuričkovića, koga su bezbjednosne službe povezivale sa škaljarskim klanom.

Za sada nije poznato da li je Kašćelan u Češku ušao tako što se legitimisao pravim kosovskim ili lažnim francuskim pasošem, ili možda ilegalnim putem.

Crnogorska Uprava policije je navela da je Kašćelan često mijenjao mjesto boravka i koristio lažne identitete. Da bi utvrdila gdje se tačno nalazi bjegunac crnogorska policija je, kako je saopšteno, bila u stalnom kontaktu sa kolegama iz Češke, Njemačke, Austrije, Francuske, Hrvatske, Slovenije, Švajcarske, Portugala, Španije i Kosova. Kašćelan je uhapšen na osnovu međunarodne potjernice koju je raspisao NCB Interpol Podgorica u februaru 2017.

Za Kotoraninom se tragalo zbog optužbi da je 2010. godine u Prčnju pokušao da ubije Igora Markovića, ali i da je sa Igorom Božovićem organizovao kriminalnu organizaciju poznatu kao kavački klan.

Ova kriminalna grupa je optužena iznude, zelenaštvo, nedozvoljeno držanje oružja i eksploziva, trgovinu drogom, davanje mita i pranje para.

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO