Politika

„CRVENI ALARM“ Nešić prozvao institucije u BiH da reaguju povodom sukoba migranata u Bihaću

Sukob migranata u Bihaću u kojem je ubijeno dvoje, a povrijeđeno još 18 njih, je crveni alarm za sve institucije u BiH, saopštio je lider DNS i poslanik u Predstavničkom domu BiH Nenad Nešić.

„CRVENI ALARM“ Nešić prozvao institucije u BiH da reaguju povodom sukoba migranata u Bihaću
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prema njegovim riječima, vrijeme je da se građanima kaže znaju li nadležni ko su i odakle su migranti koji ulaze u BiH, šta su radili u zemljama iz kojih dolaze i kuda su krenuli, postoji li plan za rješenje krize ili se planira da ostanu ovdje.

– Ono što sam govorio mnogo puta sada se postavlja kao tema broj jedan – pitanje prolaska migranata kroz BiH je prevashodno bezbjednosno, pa tek onda humanitarno pitanje. Briga za ljude i živote svih građana mora biti prioritet. Ljudi treba da se osjećaju zaštićeno u svojoj zemlji, da se osjećaju sigurno dok hodaju ulicom, da nemaju strah za svoju imovinu ili strah da puste djecu samu do škole – rekao je Nešić.

Pročitajte još

Pozvao je nadležne da napokon donesu sistemske mjere i ojačaju kapaciteti za rješavanje ovog problema.

– A, oni koji su do sada opstruisali donošenje sistemskih mjera za rješavanje migrantske krize, treba da snose odovornost za sve što ta kriza izaziva – zaključuje Nešić.