Digitalna Srpska

CRVENI PRSTEN SMRTI Popularna konzola imala grešku vrijednu milijardu dolara

Xbox 360 je sjajna konzola, ali od samog početka ju je proganjao problem "crvenog prstena smrti".

CRVENI PRSTEN SMRTI Popularna konzola imala grešku vrijednu milijardu dolara
FOTO: NAD NODDY/YOUTUBE/SCREENSHOT

Kada se pojavi ova greška, lampice oko dugmeta za uključivanje konzole trepere crveno kako biste znali da je došlo do “fatalnog problema”. Za mnoge, to je ujedno značilo i da je samoj konzoli “odzvonilo”. Ova greška je, inače, Majkrosoft u popravkama koštala više od milijardu dolara.

Bilo je mnogo spekulacija o tome šta tačno uzrokuje ovaj problem, ali niko nije znao zasigurno. Međutim, u jednom dokumentarcu koji se bavi istorijom Xbox-a stvar je objašnjena.

Dokumentarac se zove “Power On: The Story of Xbox”, i u njemu govori dosta ljudi koji su učestvovali u dizajnu i marketingu same konzole, a kako kažu, prvobitno su mislili da je nešto do pregrijevanja. Međutim, ispostavilo se da je problem malo komplikovaniji.

Pročitajte još

Bivši šef Xbox-a Piter Mur je pojasnio da nije u pitanju bilo samo pregrijavanje, već je stvar u tome da se konzola prvo mnogo zagrije, a zatim i naglo ohladi. U tom slučaju, sistem je previše opterećen i konzola “umire”.

Više detalja je dao hardverski inženjer Leo Del Kastiljo, koji je rekao da “veze koje su prekinute nisu locirane na matičnoj ploči, već se nalaze unutar samih komponenti”.

Majkrosoft je negdje u to vrijeme pokušao da riješi problem time što je u prodaju pustio više vrazličitih verzija Xbox 360 konzole, pa je vremenom i sam “crveni prsten smrti” prestao da se pojavljuje, piše B92.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije